Мінкульт анонсував заходи до п'ятої річниці Революції Гідності

Мінкульт анонсував заходи до п'ятої річниці Революції Гідності

Укрінформ
Революція Гідності, п'яту річницю якої відзначають в Україні в 2018/2019 роках, запустила у суспільстві процес зарождення індивідуальної відповідальності за країну. 

Про це на брифінгу розповів міністр культури Євген Нищук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заходи розпочнуть великий марафон до 20 лютого. Дуже важливо, що є указ Президента про відзначення 5-ї річниці Революції Гідності, є рішення Кабміну про організаційний комітет і затвердження плану заходів. В той же час хочу зазначити, що ми з одного боку віддаляємося від тих подій, пройшло вже 5 років, але я точно можу сказати, що за 5 років в поверенні історичної пам'яті зроблено більше, ніж за попередні 20 років Незалежності, і ми це маємо усвідомлювати. Майдан - це щеплення навіки. І якби не проходив час, це той момент, який породив важливі речі. З одного боку це висока планка, це шлюзи громадянства, які іноді мають мотивований або немотивований градус критицизму. Але водночас, навколо нас, або в нас самих зароджується інша річ - індивідуальна відповідальність за те, що відбувається в країні, індивідуальна відповідальність за майбутнє країни.  Це і є те щеплення, яке ми отримали під час Революції Гідності", - сказав Нищук. 

На брифінгу розповіли також про заходи до 5 річниці Революції Гідності. Так, у суботу, 17 листопада, об 11 годині на Алеї Героїв Небесної сотні розпочнеться толока.

З 19 листопада запускається проект: «Відважні. Борці за Україну 20 століття» в Печерській райдержадміністрації. 

З 20 листопада у Верховній Раді в музеї українського парламентаризму відкриється виставка «Майдан. Деталі». 

21 листопада до 5-ї річниці Революції Гідності традиційно о 10 годині ранку біля каплички на Алеї героїв Небесної сотні  відбудеться поминальний молебень, який проводиться за ініціативи родичів загиблих на Майдані, активістів.

Також цього дня у Будинку профспілок о 14 годині буде відкрито інформаційно-виставковий простір Майдану.

«Туди можна прийти, отримати інформацію про події Революції Гідності, там будуть проводитися виставки. Це перший крок для створення повноцінного музею Революції Гідності, який буде будуватися разом з меморіальним комплексом на Алеї героїв Небесної сотні», - сказав на брифінгу голова ініціативної групи постраждалих та поранених на Майдані Павло Сидоренко.

Окрім цього, о 14 годині в Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбудеться відкриття виставки фотографа Олександра Тимошенка, присвяченої подіям на Майдані.

О 15 годині в Українському музеї літератури відбудеться презентація четвертої  книги проекту Інституту національної пам'яті  «Усна історія Майдану»,  в якій будуть представлені інтерв'ю з безпосередніми учасниками Революції Гідності. 

«У рамках реалізації цього проекту нами вже записано 1200 інтерв'ю учасників Майдану, і ми  почали публікацію цих спогадів... Вже вийшла четверта книга «Майдан від першої особи: регіональний вимір», яка містить спогади людей з Львівської та Чернігівської областей. Ми вже говоримо не тільки про події, які відбувалися в Києві, а по суті про революцію, яка охопила всю Україну, включно з Донбасом, з Кримом, які перебувають під російською окупацією», - сказав на брифінгу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Також 21 листопада у Мистецькому Арсеналі відкривається великий проект сучасного мистецтва «Революціонуємо», в якому взяли участь 30 художників з 15 країн. Виставка триватиме до 27 січня.

 В Українському домі о 17 годині розпочнеться  мистецька акція, зокрема планується велика концертна  програма, в якій прозвучать симфонія Бориса Лятошинського, "Ода радості" Бетховена, виступ Державного естрадно-симфонічного оркестру,  Національної заслуженої академічної капели «Думка», солістів Національної опери.

Читайте також: Нищук заявляє, що коштів на розвиток українського кіно вистачає

До 9 грудня в Музеї Івана Гончара триває виставка художниці зі Сполучених Штатів українського походження Олі Рондяк, присвячена цінностям Майдану. Частина її робіт згодом буде передана до Музею Революції Гідності.

Впродовж року триває мистецький проект  «Майдан - простір творчості», це виставка, яка проходить в різних містах України. Наразі вона експонується у Хмельницькому, в художньому музеї. 

Окрім того, у Музеї Революції Гідності спільно з  Інститутом національної пім'яті підготовано відеоролики, які будуть розміщуватися за сприяння Міністерства інформаційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-