У Києві обговорили важливість залучення жителів ОТГ до змін

У Києві обговорили важливість залучення жителів ОТГ до змін

Децентралізація
Укрінформ
У Києві 25 жовтня відбулася дискусія "Як змінюється життя українських громад", організована Програмою "U-LEAD  з Європою".  

Досвідом  об'єднання, першими результатами впровадження реформи та співробітництва між громадами України і Німеччини поділилися голова Дунаєвецької міської ОТГ (Хмельницька область) Веліна Заєць, перший заступник мера м. Обухів (Київська область)  Анатолій Верещак, представник Програми "U-LEAD  з Європою", Яна Махлянкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пропрацювавши майже три роки, ми бачимо більш активну участь наших людей у житті громади. Для нас - голови ОТГ, депутатів, виконавчого комітету - завданням є зміни у свідомості людей, щоб вони були учасниками подій чи розв'язання проблемних питань. Ми усвідомлюємо, що все одразу зробити неможливо. Але разом з тим люди зрозуміли, що ми працюємо для них і разом із ними, що і стало запорукою успіху. ... Ми створили вуличні комітети, наші старости проводять з ними зустрічі, залучають  керівників установ, які працюють на території старостатів», - зазначила очільник Дунаєвецької міської ОТГ, яка об'єднує 26 місцевих рад, Заєць.

Вона додала, що з  початку об'єднання в 2015 році  місцева влада поставила собі завдання визначити, які  проблеми турбують жителів, і в різних населених пунктах ці проблеми виявилися схожими. За словами Заєць, зараз жителі не просто визначають завдання для влади, а й беруть участь в їх розв'язанні. Наприклад, проведення водопроводу, коли витратні матеріали люди купують своїм коштом, а комунальне підприємство виконує всі необхідні роботи. 

У свою чергу перший заступник мера м. Обухів Анатолій Верещак наголосив, що вже здійснені в громаді проекти дають змогу жителям навколишніх населених пунктів порівняти результати об'єднання міста обласного значення Обухів з двома сусідніми громадами. Зокрема, за його словами,  місто досягло певних реультатів, впроваджуючи проекти  з благоустрою, у рефомуванні медичної сфери, освіти. 

"Місто Обухів у складі ради має ще два села. Тож ми можемо співставити ті села, які живуть при самостійних радах: їхній благоустрій відрізняться від тих населених пунктів, які наразі фінансуються з міського бюджету. Сьогодні завдання будь-якої влади - наблизити послуги для громадян, і завдяки тому, що ми маємо певний власний ресурс, ми створили сучасні адміністративний центр, архів, первинну медицину, все обладнано для того, щоб працівники надавали відповідні послуги . ...Об'єднання громад добровільне, і кожна громада сама має вирішити, як і з ким  їй об'єднуватися", - наголосив  Верещак.

Нині місцева влада Обухова веде перемовини з кількома громадами, які висловили бажання об'єднатися з містом обласного значення.

Окрім цього, Обухів має змогу обмінюватися досвідом з місцевого самоуправління з містом Радебойль (Німеччина, земля Саксонія). Як розповіла на зустрічі представник Програми "U-LEAD  з Європою",  Яна Махлянкін, цей обмін цінний тим, що  міста співставні за розміром, кількістю населення. Окрім цього, після об'єднання Німеччини Радебойль, який знаходиться в східній частині країни, також потребував підтримки в зміні системи управління, яку йому надавали свого часу міста із західної Німеччини.

Читайте також: Тергромади Донеччини вчилися досліджувати легенди і підтримувати бренди

Наразі Радебойль є партнером Обухова, і мотивацією співпраці міст, за словами  Махлянкін, є потреба в обміні досвідом в царині того, як функціонують місцеві муніципалітети, як міста вибудовують роботу різних служб та департаментів. Ще однією причиною була потреба в розвитку міжкультурних зв'язків. Загалом, таке співробітництво, як зазначила на зустрічі керівник відділу комунікацій, діалогу та налагодження зв'язків Програми "U-LEAD з Європою" Астрід Коль, дає  можливість не лише обмінюватися досвідом, а й налагодити співпрацю спеціалістів одного рівня, що може стати ключовим елементом успіху реформи децентралізації.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-