Усі постраждалі в ДТП за участю автокрана мають право на відшкодування - юрист

Усі постраждалі в ДТП за участю автокрана мають право на відшкодування - юрист

Укрінформ
Власники автомобілів, пошкоджених в результаті ДТП за участю аквтокрана на бульварі Лесі Українки в центрі Києва, мають право на отримання компенсації.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив адвокат, керуючий партнер ЮК "Альянс правових сил" Віталій Собкович.

"Якщо автомобіль постраждалого був не застрахований - він звертається до страхової винуватця ДТП. Ми розуміємо, що автокран мав би знаходитись на балансі якоїсь юридичної особи. На практиці в більшості випадків такі машини використовуються в комерційній діяльності, тому існує велика ймовірність, що цей автокран перебуває на балансі юридичної особи. В такому випадку саме ця юридична особа несе відповідальність за шкоду. Тому якщо сума відшкодування не буде перекрита страховою компанією, постраждалі мають звертатись до цієї юридичної особи", - зазначив він.

Адвокат уточнив, що так само на компенсацію мають право і ті власники автомобілів, які були по факту припарковані неналежним чином. Разом з тим в цій ситуації страхова компанія зможе спробувати мінімізувати свої виплати.

"В цій ситуації такі власники авто - такі ж учасники ДТП, як і ті автомобілі, що рухались. Просто на них окремо буде виписана постанова про порушення з їхнього боку правил дорожнього руху, тобто порушення правил паркування або розміщення авто на смузі громадського транспорту. Гадаю, що це може бути однією із підстав, певних відмов чи маніпуляцій страхової компанії, тобто страхова компанія, яка здійснює виплати, буде намагатись довести причинно-наслідковий зв'язок: "якби автомобіль не був там припаркований з порушенням, то не було б пошкоджень", - зауважив він.

Собкович також нагадав, що в разі, якщо автомобіль внаслідок ДТП не підлягає відновленню, власник авто має право на повну компенсацію завданої шкоди - за рахунок відшкодування страхової компанії або ж за рахунок винуватця ДТП.

Читайте також: Масштабна ДТП у Києві: поліція нарахувала 21 пошкоджене авто

При цьому, як зазначає Собкович, в разі наявності у постраждалих страхування "КАСКО", власникам авто спочатку відшкодує збитки їхня власна страхова компанія, а потім сама компанія від імені клієнта буде судитись і стягувати кошти.

"Кожен водій, виїжджаючи на дорогу, повинен переконатись у справності транспортного засобу. Якщо машина несправна, він не повинен ставати учасником дорожнього руху", - нагадав адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 23 жовтня у Києві на бульварі Лесі Українки сталась масштабна ДТП, внаслідок чого було пошкоджено 21 авто.

Аварію спричинив автокран, у якого відмовили гальма. Постраждали троє осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-