До Школи музейних лідерів у Києві з'їхалися 50

До Школи музейних лідерів у Києві з'їхалися 50 "учні" з усіх регіонів України

Укрінформ
У Києві відкрилася Школа музейних лідерів - освітньо-студійного проекту Національного музею історії України, створеного за підтримки Українського культурного фонду. Вона зібрала 50 учасників, які представляють усі куточки України.

Про це розповіла на відкритті генеральний директор Національного музею України Тетяна Сосновська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На першу навчальну сесію зібралися 50 учасників із різних регіонів, які пройшли конкурсний відбір. Це працівники музеїв, студенти профільних вишів і журналісти. Школа має амбітні наміри сформувати нову музейну еліту. І наша перша школа, яка складатиметься з трьох панелей, дуже насичена", - сказала Сосновська.

За її словами, перша сесія проходитиме 11-15 жовтня; друга - 1-5 листопада; третя - 17-21 листопада. Серед лекторів - культурний менеджер, галерист Павло Гудімов, директор з маркетингу телеканалу "Еспресо" Микола Типусяк, дизайнер Сергій Бобак, мотиваційний психолог Анна Вощінкіна, менеджер проекту "Школа музейних лідерів" Олексій Кислухін. Вони розповідатимуть про сучасні тенденції в світовому музейництві, щоб молодь знала, в якому напрямку організувати свою роботу і як бути в тренді. Друга панель - міжнародна, лекторів організують Польський інститут в Києві та Благодійний фонд "Бабин Яр". Третя панель буде практичною, кожна з трьох груп учасників готуватиме в музеї свою виставку. По завершенню навчання троє лідерів школи отримають можливість пройти коротке стажування в музеях Кракова.

Учасників школи привітав міністр культури України Євген Нищук.

"Я вбачаю в цьому великі перспективи. В Україні понад 3 тисячі музеїв, а повноцінного навчального закладу, який би навчав саме музейної справи, практично нема. Я вдячний експертам Українського культурного фонду за те, що серед проектів, які вони підтримали, є Школа музейних лідерів", - підкреслив міністр.

Він наголосив на важливості втілення нових практик, європейського підходу, а також зазначив, що ця ініціатива може породити багато цікавих процесів, зокрема оновлення в самих музеях.

Нищук також нагадав, що, окрім кошика Українського культурного фонду, ідеї проектів, які виношують молоді музейні лідери, можуть бути реалізовані за рахунок інших грантів.

"У нас ще є ціла низка інституцій в Україні, які є суміжними, або програми, які відкриваються в Міністерстві культури. Крім цього, якщо щось стосується книги, можна подавати на грант в Інститут книги. Українському культурному фонду на наступний рік збільшено кошти до 50 мільйонів на проект "Малі міста - великі враження" - можна подавати проекти, які зав'язані на музейній частині, на спадщині невеликих міст. Три тисячі музеїв по Україні - це здебільшого регіональні музеї, які потребують великого живлення, іншого підходу до того, як презентувати той чи інший музейний експонат, артефакт і, зрештою, як зробити виставку і отримати на це гроші. Не просто з районного чи обласного бюджету, а зробити унікальну річ, яка розриває шаблон... Ви в цьому руслі маєте дуже серйозно оживити музейне середовище в Україні", - наголосив Нищук.

Читайте також: У Києві презентували проект "Нове життя самчиківського розпису"

Принагідно він розповів, що музейна рада при Мінкультури пропонує ідею створення інституції музейної стратегії, яка би займалася розвитком музеїв в Україні. "Можливо, ми підійдемо до цього", - зазначив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-