Києву загрожує сміттєвий колапс: екологи звертаються до влади

Києву загрожує сміттєвий колапс: екологи звертаються до влади

Укрінформ
Через блокування невідомими особами полігону твердих побутових відходів у селі Підгірці під Києвом у столиці виникла загроза сміттєвого колапсу.

Про це йдеться у заяві Всеукраїнської екологічної ліги.

"Вкотре на проблемі поводження з відходами в Україні спекулюють різного гатунку "політики". Перекриття під’їзду до п’ятого полігону призведе до сміттєвого колапсу в столиці і прилеглих населених пунктах, і водночас це вигідно комусь, хто не має жодного відношення до питань екологічної безпеки", - наголошується в заяві.

Як зазначає Всеукраїнська екологічна ліга, відповідно до рішення київської влади полігон мав бути закритий з 1 жовтня 2018 року, чим і скористалися невідомі особи, які блокують об'єкт.

"Закриття полігону з 1 жовтня 2018 року вимагає група людей, яка приїздить на автобусах щодня. І все було б добре, якби... Куди дівати сміття з Києва? Засіяти всі прилеглі до міста лісосмуги та поля? А наслідки? А екологічна катастрофа? Київська влада згаяла багато часу, який мала б використовувати на будівництво нового сміттєпереробного заводу. Виникають запитання: що робити з полігоном? Хто забезпечить консервацію полігону? Куди мають подітися газ та фільтрат, які вже є і ще будуть виділятися?" - підкреслюється в заяві.

Водночас дії невідомих, які блокують полігон, у Всеукраїнській екологічній лізі назвали "екологічним тероризмом".

Читайте також: Блокувальники сміттєвого полігону на Київщині можуть отримати до 10 років

"Люди, які перекривають сміттєзвалище в Підгірцях, свідомі того, що вони є екологічними терористами. Полігон без контролю рівня фільтрату, без дегазації та рекультивації – бомба уповільненої дії, яка призведе до екологічної катастрофи", - йдеться у заяві.

У Всеукраїнській екологічній лізі закликали владу втрутитися у ситуацію та захистити безпеку киян і місцевих мешканців у Підгірцях, які потерпають від екологічної ситуації на полігоні.

"Влада має рішуче захистити безпеку киян та місцевих мешканців і забезпечити штатний режим роботи полігону – екологічно небезпечного об’єкта до повного його закриття. Сподіваємось, що і місцева влада с. Підгірці, і районна влада Обухівського району, і київська влада дійдуть згоди і приймуть цивілізоване рішення щодо подальшої рекультивації п’ятого полігону та будівництва сміттєпереробного заводу", - зазначається в заяві.

Раніше у вівторок, 18 вересня, у коментарі Укрінформу селищний голова с. Підгірці повідомив, що поліція була поінформована про ситуацію з об'єктом, а місцеві жителі не підтримують осіб, які вдалися до блокування полігону, оскільки не знають їхньої мети. Водночас громада Підгірців наполягає на тому, що полігон має бути закритий відповідно до рішення Київради від 2016 року.

Як повідомляв Укрінформ, починаючи з 14 вересня полігон твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці заблокували невідомі особи. На сьогодні полігон в Підгірцях приймає до 40% столичного сміття.

фото: Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-