Держпродспоживслужба запевняє,  що з питною водою у Києві все гаразд

Держпродспоживслужба запевняє, що з питною водою у Києві все гаразд

Укрінформ
Держпродспоживслужба спростовує інформацію про нібито подачу в містах України у водопровідну мережу підвищену дозу хлору і наголошує, що якість питної води в Києві відповідає нормі.

Про це під час прес-конференції заявив заступник начальника управління державного нагляду та дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у м. Києві Дмитро Байраченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом всього літа ми в посиленому режимі, завдяки співпраці з державною установою «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» проводимо моніторинг стану якості питної води по бактеріологічним і санітарно-хімічним показникам безпеки. За періоди до сьогоднішнього дня значних відхилень від норми за санітарно-хімічними показниками (а в мережі поширюються чутки про потрійну дозу хлору) не фіксувалися лабораторним центром МОЗ і лабораторіями Київводоканалу», - сказав Байраченко.

Він наголосив, що інформація, яка поширюється в соціальних мережах про промивку водопровідних мереж хлором у потрійній концентрації, є недостовірною.

«На сьогоднішній день питна вода в мережі відповідає якості Державних санітарних правил і норм по якості питної води, яка призначена для вживання людиною. Тобто, ситуація штатна, ніяких відхилень, ніяких звернень громадян по якості води не було», - зазначив він.

Директор з інформаційної політики Української асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» Вікторія Яковлєва повідомила, що фейкові повідомленні були розповсюджені не лише у Києві, а й в інших містах України, зокрема в Харкові, Одесі, Кропивницькому.

«По соціальних мережах, Facebооk, Viber шириться інформація про те, що нібито в містах України з п'ятниці по неділю буде в мережу подана потрійна доза хлору, і щоб люди не користувалися цією водою. Почалася паніка, дуже багато людей телефонує і запитує, чи правда це чи ні. Ми категорично заявляємо, що це фейкова новина. Дуже турбує те, що це починається перед початком нового навчального року, і люди хвилюються, яка вода в крані», - сказала вона.

Як зазначив перший заступник директора департаменту - головний інженер департаменту експлуатації водопровідного господарства ПрАТ «АК «Київводоканал» Володимир Костюк, водоканали проводять планові профілактичні промивки водопровідних мереж виключно за графіком, узгодженим зі всіма службами міста. Крім цього, про ці заходи заздалегідь інформують киян. Він наголосив, що промивка - це обов'язкова профілактика, необхідна для того, щоб вода, у тому числі в резервуарах, не застоювалась та не погіршувалася її якість. Крім того, під час таких заходів труби очищаються від можливого осаду.

Читайте також: Гаряча вода у Києві може з’явитись за тиждень — уряд виділив гроші

«У Києві ситуація абсолютно стабільна. Київський водопровід працює в сталому режимі, без потрясінь і без надзвичайних ситуацій. Нормативно-технічна експлуатація гідравлічних споруд, гідротехнічних споруд, водопровідних мереж міста, а у нас їх нараховується більше 14 тисяч кілометрів по місту Києву, відбувається в законодавчому нормативному полі, відповідно до наших розроблених і погоджених з усіма санітарними і контролюючими організаціями технологічних регламентів. Промивка водопровідних мереж - це є один із елементів технічної, регламентної експлуатації водопровідних мереж. І ніяких надзвичайних ситуації, нештатних в місті Києві немає», - наголосив Костюк.

У Київводоканалі повідомили, що промивка мереж виконується протягом шести годин виключно у нічний час з випуском промивочної води в каналізаційну систему, тобто без подачі в будинки. Після проведення робіт береться аналіз води і після цього приймається рішення про подачу води до будинків.

Фото: realwire.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-