У Києві відкрили виставку, присвячену історії Державного Герба України

У Києві відкрили виставку, присвячену історії Державного Герба України

Фото
Укрінформ
У центрі столиці біля Головпоштамту відкрили фотодокументальну виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного Герба України».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставку організували Інститут національної пам'яті у співпраці з видавництвом «Родовід».

На 21-ому представленому стенді розповідається про історію Державного Герба України та людей, причетних до його створення.

Перший заступник голови Українського інституту національної пам'яті Аліна Шпак зазначила, що відкрита виставка є продовженням кампанії Українського інституту національної пам'яті в рамках відзначення сторіччя української державності.

Фотодокументальна виставка "Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України" / Фото: Юлія Овсянникова, Укрінформ

Вона привітала присутніх із Днем Державного Прапора та назвала символічним те, що Україна відзначає його саме 23 серпня, коли у Європі відзначається День пам'яті жертв сталінізму і нацизму.

«23 серпня - символічний день, коли два лідери, два диктатори - Сталін і Гітлер підписали пакт Молотова-Ріббентропа, який, по суті, поклав початок війні, що стала Другою світовою війною і яка стала найбільшою катастрофою. Певно, попри деяку контраверсійність: з одного боку - свято, а з іншого боку - такої жалобності момент, напевно, є якийсь глибокий символізм саме в цьому дні. Адже синьо-жовтий прапор, адже золотий тризуб, українська мова, сам факт існування українців було тим, що найбільше муляло око як одному диктатору, так і іншому... І обидва режими хотіли знищити український народ як явище», - зазначила Шпак.

За її словами, символічно сьогодні пам'ятати і тих, хто став жертвою, і тих, хто «із зображенням прапора на шевроні й тризуба на чолі виборював і продовжує боротися за незалежність України».

«Продовжуючи цю традицію утвердження 100-річної історії нашої державності, ми хочемо показати собі, в першу чергу, Європі, світу, і всім те, що Україна насправді це не «недоразумение историческое», як би там хотілося комусь вважати, а насправді це є країна з тисячолітньою історією», - додала Шпак.

Як зазначив співавтор виставки, заступник головного редактора видавництва «Родовід» Богдан Завітій, достеменно невідомо, що означає Тризуб.

«Жодне із його тлумачень не є остаточним і переконливим... Державний Герб не конче мусить щось означати», - підкреслив Завітій.

Він наголосив, що знак Державного Герба «графічно красивий, лаконічний, самобутній, а головне - стародавній».

«Тризуб фактично легітимізує історичний зв'язок модерної України із Київською Руссю. І цього цілком досить», - вважає Завітій.

Співавтор Малого Герба України Олексій Кохан пригадав, що над зображенням герба України робота тривала 3 дні.

Читайте також: У Києві пройшов флешмоб "Зваж свою незалежність"

«У постанові (Про Державний Герб України - ред.) було написано - Малий Державний Герб. Чому саме малий? Тому що комуністам наобіцяли, що буде ще великий герб, і вони були впевнені, що домалюють серпи, молотки, червоні зірки... Тому і з'явилася ця назва», - пояснив Кохан.

Він додав, що у 20 статті Конституції України, ухваленій у 1996 році, «написано, що буде і Великий Герб».

«Але насправді це був просто політичний компроміс. І слава богу, тоді всі проголосували і за Конституцію нову, і ми маємо тепер Державний Герб. Цей герб дуже лаконічний, його всі дуже добре знають у світі, простий до виконання, його можна і дитячою рукою відтворити. І цей герб уже назавжди... Думаю, що з цим гербом ми подолаємо всі наші біди і врешті-решт ми з ним і переможемо», - переконаний Кохан.

Подивитися виставку можна в Києві на вулиці Хрещатик біля Головпоштамту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-