У Києві запровадили нову систему виявлення ВІЛ-інфекції

У Києві запровадили нову систему виявлення ВІЛ-інфекції

Укрінформ
У Києві запроваджено нову сталу систему виявлення ВІЛ-інфекції та надання медичних послуг ВІЛ-інфікованим людям.

Про це поінформувала керівник проекту “Сталість ВІЛ-послуг” Ольга Трикуль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вперше у Києві лікарі первинної ланки почали тестувати своїх пацієнтів на ВІЛ-інфекцію. Сімейний лікар під час прийому має можливість у себе в кабінеті зробити пацієнту швидкий тест на ВІЛ-інфекцію. У 10 районах модернізовано кабінети лікарів-інфекціоністів. Тепер вони надаватимуть антиретровірусну (АРВ) терапію та медичну допомогу ВІЛ-інфікованим. Також АРВ-препарати можна віднині отримувати в аптеках за рецептом лікаря”, - розповіла Трикуль.

За її словами, сімейні лікарі в Києві також почнуть видавати замісну підтримувальну терапію наркозалежним людям.

“Уперше отримати замісну підтримувальну терапію (метадон) можна у свого сімейного лікаря. Вдалося запустити механізм соціального замовлення, який з 2013 року ніяк не міг запрацювати. Тепер, уже другий рік, у столиці існує соціальне замовлення. Раніше департамент соціальної політики тільки напряму фінансував ветеранські, інвалідські організації, жодного конкурсу щодо цього не було. Тепер же проходитиме офіційний конкурс на платформі ProZorro. Тож усі неурядові організації можуть узяти участь у конкурсі та отримати фінансування з бюджету Києва”, - зазначила Трикуль.

Вона висловила сподівання, що, знаючи про можливість безоплатного ВІЛ-тестування у своїх сімейних лікарів, люди почнуть сприймати це як рутинну процедуру.

Читайте також: В Україні розширять програму замісної терапії для наркозалежних - МОЗ

“Тестування проходитимуть, за бажання, всі, хто приходив до сімейного лікаря. Ми рекомендуємо лікарям звертати увагу не лише на потребу та бажання пацієнта, а й на клінічні показники. Інколи хворий сам не розуміє, що йому потрібно протестуватися на ВІЛ-інфекцію, але його стан вказує на цю необхідність. Зокрема, оперізувальний лишай або кількаразові випадки захворювання на запалення легень можуть бути симптомами ВІЛ-інфекції в організмі. Або у людини стоматит - і це вже симптом. Лікар знає про клінічні показники інфікування ВІЛ-інфекцією і має настійливо рекомендувати тестування,” - наголосила Трикуль.

Вона також акцентувала, що з міського бюджету на закупівлю швидких тестів було виділено понад 6 млн грн.

Благодійна організація «100 відсотків життя. Київський регіон» є найпотужнішою та найбільшою організацією, що надає послуги для людей, які живуть з ВІЛ у місті Києві та Київській області. Місією організації є покращення життя людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, шляхом об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін, для надання психологічної, соціальної, консультативної підтримки та адвокатування доступності лікування та діагностики для ЛЖВ в м. Києві.

Проект «Сталість ВІЛ-послуг» діяв за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» - 5-річного проекту, який працює над посиленням системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного та сталого надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш уразливим групам населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-