Місця розкопок на Поштовій площі столиці знову підтопило

Місця розкопок на Поштовій площі столиці знову підтопило

Відео
Укрінформ
На Поштовій площі в Києві сильна злива минулої ночі затопила розкопки старовинної вулиці ХІ-ХІІ століть.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook київський краєзнавець і громадський діяч Анабелла Моріна.

"Православних зі світлим святом! Доки б'ють церковні дзвони, працівники комунального підприємства відкачують воду в підземеллі Поштової площі. Залило розкопки більше, ніж під час прориву магістральної труби водопроводу. Також сильно заливало минулої осені. Зараз до води, яка тече по землі, додалися струмки, що стікають по стінах - у тому місці, де вода вже знайшла прохід під час аварії", - написала вона.

Моріна також додала, що система дренажу і водовідведення на Поштовій ручна: "Як заллє - відкачують. На будмайданчику так не повинно бути".

Як відомо, в результаті аварії на водопроводі 9 серпня сталося витікання води, яка заповнила транзитний колектор, що проходить уздовж археологічних розкопок, були переповнені дренажні колодязі. З грудня 2017 року зупинено будь-які будівельні роботи Управлінням охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, тому дренажна система недобудована, і сталося витікання води в підземний простір.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Верховна Рада доручила уряду вжити необхідних заходів для збереження об'єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві і рекомендувала Кабміну і КМДА створити там національний музей.

Читайте також: Розкопки на Поштовій: експерти готують укріплення паль

21 червня Київрада прийняла рішення про збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення "Про організаційно-правові заходи зі збереження пам'ятки археології місцевого значення" Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі в Київ" і музеєфікацію об'єктів культурної спадщини" підтримали 68 депутатів.

Рішення, крім іншого, передбачає створення комунальної установи "Центр консервації предметів археології" і проведення міжнародного архітектурного конкурсу. Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори й археологи.

Міністерство культури України почало процес з надання археологічним знахідкам на Поштовій площі національного статусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-