Розкопки на Поштовій мають проводити фахівці, а не археолог без ліцензії – ІА НАН

Розкопки на Поштовій мають проводити фахівці, а не археолог без ліцензії – ІА НАН

Укрінформ
Михайло Сагайдак, директор державного підприємства «Центр археології Києва», яке проводить розкопки на Поштовій площі, був позбавлений ліцензії через борги. 

Про це йдеться у заяві на сайті Інституту археології Національної академії наук України,  розміщеній у зв'язку з поширенням суперечливих повідомлень у ЗМІ щодо ситуації з археологічними розкопками на Поштовій площі у Києві.

Як зазначається у документі, згідно з чинним законодавством інститут координує наукові дослідження на території України, однак не володіє інформацією щодо результатів археологічних досліджень на Поштовій площі. 

«Результати археологічних досліджень ДП «Центр археології Києва» на Поштовій площі за 2015–2017 роки не були здані до польового комітету Інституту археології. Археологічні матеріали, знайдені за чотири роки досліджень ділянки, не потрапили до фондів Археологічного музею інституту, незважаючи на те, що пункт щодо обов’язкової передачі знахідок прописаний як у кваліфікаційних документах, так і у відповідних дозволах Міністерства культури України, що були видані на ім’я Михайла Сагайдака», - йдеться у заяві організації. 

Цей факт спеціалісти Інституту археології називають прямим порушенням нормативних приписів статті 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини». Більше того, заборгованість стосовно наукових звітів, польової документації та передачі археологічних матеріалів існує й по інших об’єктах. 

Читайте також: Протестувальники на Поштовій взяли паузу до понеділка

«За систематичні грубі порушення вимог, що висуваються законодавством до виконавців археологічних розкопок, та ігнорування неодноразових попереджень з боку дирекції та польового комітету ІА НАНУ про неприпустимість такої ситуації з науковою звітністю, Михайло Сагайдак з 2018 року позбавлений можливості отримувати кваліфікаційні документи до повного погашення заборгованості перед польовим комітетом Інституту археології. Відповідно, він не має права проводити будь-які археологічні дослідження, зокрема й на території Поштової площі», - йдеться у заяві інституту. 

Як результат, Інститут археології НАН України не володіє жодною інформацією щодо стану розробки заходів зі збереження знахідок, отриманих «Центром археології Києва» у результаті археологічних досліджень на Поштовій площі. 

«Відтак, інститут не міг погоджувати жодного проекту музеєфікації з необхідною для цього консервацією відкритих будівельних залишків. Наскільки відомо керівництву та фахівцям інституту, на сьогодні не розроблені концепція та проект створення музею і відповідні органи охорони культурної спадщини міста Києва не знайомі з такими документами», - наголошується у документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-