Депутат попередив Нафтогаз про відповідальність за шантаж Києва

Депутат попередив Нафтогаз про відповідальність за шантаж Києва

Укрінформ
Новостворене комунальне підприємство Київтеплоенерго не повинно платити за боргами приватної компанії Київенерго перед Нафтогазом, бо не є його правонаступником.

Про це з посиланням на висновки міжнародних аудиторів повідомив радник мера Києва і народний депутат Дмитро Білоцерківець на своїй сторінці в Facebook.

"В історії із безпідставними спробами "Нафтогазу" стягнути з Києва 5 мільярдів гривень боргів "Київенерго" столиця спочатку будувала свою позицію, спираючись на висновки міжнародних аудиторських компаній", - пояснив парламентар.

Він перерахував чіткі юридичні аргументи, які підтверджують неправомірність дій глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

"По-перше, він ультимативно посилається на одне і ж, а саме, що на підставі 22 статті Закону України "Про теплопостачання" Київ нібито зобов'язаний забрати борг "Київенерго". Без цього "Нафтогаз" відмовляється підписувати тимчасовий договір із містом на постачання газу. Представники аудитора з "великої четвірки", проаналізувавши норми законодавства України та відповідну судову практику, роблять висновки, що положення 22 статті не можуть слугувати приводом для відмови в укладенні договору на постачання газу з містом", - заявив Білоцерковець.

Він підкреслив, що з точки зору закону, нове КП не є правонаступником "Київенерго", і це підтвердили аудитори.

"З точки зору чинного законодавства України, "Київтеплоенерго" не є правонаступником "Київенерго". Нагадаю, що "Київтеплоенерго" було створене на підставі рішення Київради, а не у результаті реорганізації "Київенерго", - підкреслив радник мера Києва.

За його словами, іще одним аргументом, який доводить правоту міської влади, є те, що відповідні положення цього закону і 22 статті не діяли на момент підписання договору про передачу "Київенерго" всієї енергетичної галузі столиці з боку колишнього мера Олександра Омельченка. Відповідно, Київ не міг оцінити і врахувати ризики, які з'явилися при ухваленні цього закону вже після підписання договору, зазначив він.

"Пан Коболєв, такими є висновки аудиторів, і ви, як менеджер державної компанії, не маєте права їх ігнорувати. Якщо ви не згодні - нам пряма дорога до суду. Але іще раз попереджаю: якщо ви і надалі будете займатися шантажем і вимаганням, ставлячи під удар киян, - будете нести пряму і персональну відповідальність", - підсумував Білоцерковець.

Читайте також: Депутат: Нафтогаз "воює" з Києвом - це легше, ніж вимагати борги з олігархів

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" відмовився укладати договір на поставку газу із КП "Київтеплоенерго", поки воно не перебере на себе борги "Київенерго".

КМДА залучила до вирішення цього питання депутатів, а також наглядову раду Нафтогазу.

Тим часом у Києві без гарячої води залишаються 3 тисячі столичних будинків. Однак ця кількість може збільшитися до 100%, якщо не буде вирішене питання між "Нафтогазом" та столичною владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-