"Газова війна" у столиці: експерт пропонує розібратися, із чого складається борг

Укрінформ
Позиція Нафтогазу, через яку Київтеплоенерго вже понад місяць не може отримати газ, бо НАК вимагає сплатити борги, що створила приватна компанія Київенерго, не є бездоганною. 

Про це в коментарі Укрінформу заявила експерт з енергетичних питань Марія Яковлєва.

"На жаль, позиція Нафтогазу не є бездоганною. Київенерго має заборгованість перед Нафтогазом у сумі близько 4,8 млрд грн. З них, 1,1 млрд грн - борг Державного бюджету по субсидіях та пільгах, 1,2 млрд грн - штрафи, пені, які не передбачені встановленими тарифами. Очевидно, що Нафтогаз багато років поспіль накопичував ці борги. А коли реально хочуть вирішити питання таких боргів, їх не накопичують декілька років поспіль. Схоже, борг  "Київенерго", який складає 10% від чистого прибутку Нафтогазу, на відміну від штрафних санкцій за цей борг, які Нафтогаз намагається стягнути на правах правонаступництва з комунального підприємства, НАК турбує менше", - зазначила експерт.

Вона також додала, що сума накопичених боргів може свідчити про невиправдану надприбутковість самого Нафтогазу.

"Мабуть, треба значно скоротити прибутковість Нафтогазу за рахунок зменшення ціни на газ для населення. Суттєво переглянути в бік зменшення фонд заробітних плат та премій топ-менеджменту компанії. Адже, Нафтогаз має чистий прибуток за 2017 рік близько 40 млрд грн. І, може, тоді це, нарешті, підштовхе їх займатись цілеспрямовано боргами", - підкреслила експерт. 

Також, на думку Яковлевої, не є безпірною позиція Нафтогазу щодо відсилання до ст.22 закону "Про теплопостачання".

"Цілісний майновий комплекс щодо виробництва теплової енергії - власність київської громади, стоїть на балансі КМДА і у Київенерго перебував в оренді. Так, стаття 22 Закону України "Про теплопостачання" дозволяє в разі повернення майнового комплексу орендодавцю передати існуючі борги. Але є також норми законодавства, які вказують, що таке правонаступництво може відбутися за винятком випадків зловживань з боку орендаря. Наприклад, якщо Київенерго отримало гроші від споживачів і витратило на власні потреби замість розрахунків з постачальником. І завдання на сьогодні - встановити структуру боргу, який Нафтогаз намагається повністю перекласти на комунальне підприємство", - наголосила експерт.

Читайте також: Нафтогаз "воює" з Києвом, бо це легше, ніж вимагати борги з олігархів - депутат

Першопричиною ситуації, що склалася в столиці, експерт називає монополізм Нафтогазу та відсутність ринку газу в країні.

"Київській держміськадміністрації можна порадити звернутись до Кабінету міністрів з пропозицією внести нарешті зміни до Постанови КМУ №187 щодо покладання спецобов'язків постачання газу і відкрити цей сегмент для незалежних постачальників, щоб не бути заручником Нафтогазу. Думаю, живий бізнес дуже швидко врегулював би це питання", - підкреслила вона.

Як повідомлялося раніше, у Києві без гарячої води залишаються 3 тисячі будинків. Однак ця кількість може збільшитися до 100%, якщо не буде вирішено питання між Нафтогазом та столичною владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-