У київському музеї відкрили експозицію, присвячену митрополиту УГКЦ Гузару

У київському музеї відкрили експозицію, присвячену митрополиту УГКЦ Гузару

Фото
Укрінформ
У Києві, у Національному музеї історії України в Другій світовій війні, відкрили експозицію, присвячену колишньому митрополиту Української греко-католицької церкви Любомиру Гузару.

Особисті речі померлого минулого року екс-митрополита стали частиною експозиції про історію церкви, яку радянська влада загнала у підпілля, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відкриття цієї експозиції приурочене до першої річниці відходу у вічність Блаженнішого Любомира. Вперше в історії відкривається виставка його особистих речей. Він був дуже скромною людиною, і за життя ніколи не хотів би такої виставки. Але нещодавно була виконана його остання воля, і я як спадкоємець прийняв під свою відповідальність усі речі Блаженнішого. І перше, що ми зробили, - це довірили ці речі цьому особливому музею", - сказав на відкритті експозиції нинішній глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Він звернув увагу присутніх на такі експонати, як паличка, з якою ходив Любомир Гузар в останні роки свого життя, його "промовляючий" годинник, пластові відзнаки, листи до матері тощо. Вони доповнили частину експозиції музею, присвячену греко-католицькій церкві, яка у радянські часи перебувала у підпіллі, та її провідникам - Андрею Шептицькому, Йосифу Сліпому та іншим.

Генеральний директор Музею Іван Ковальчук подякував за передані речі і нагадав заповіт Блаженнішого - "Бути людиною".

Семінаристи виконали улюблену пісню Блаженнішого Любомира - "Батьку, мій лебедю білий".

Присутні також переглянули документальний фільм про митрополита Гузара.

Музей щорічно відвідує майже півмільйона візитерів, в тому числі багато іноземців, зазначила заступник гендиректора музею Любов Легасова.

Читайте також: В Івано-Франківську з’явилась вулиця Любомира Гузара

Нагадаємо, митрополит-емерит Української греко-католицької церкви Любомир Гузар народився у Львові 1933 році. Після другого приходу радянської влади на Західну Україну разом з родиною виїхав спочатку до Австрії, потім до Сполучених Штатів Америки. Там отримав богословську освіту, став священиком. Продовжив освіту у Римі (Італія), був таємно висвячений у єпископи митрополитом Йосифом Сліпим. Після отримання Україною незалежності повернувся на батьківщину і майже 20 років розбудовував греко-католицьку церкву, повернувши її осередок зі Львова у Київ.

У київському музеї відкрили експозицію, присвячену митрополиту УГКЦ Гузару / Фото: Ольга Опанасенко, Укрінформ

Помер 31 травня 2017 року. Попрощатися з ним у Львові та у Києві прийшли сотні тисяч людей різних віросповідань.

Блаженніший Любомир Гузар похований у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-