Верховний суд підтвердив право власності держави на Гостинний двір на Подолі

Верховний суд підтвердив право власності держави на Гостинний двір на Подолі

Укрінформ
Верховний cуд залишив у силі постанову Київського апеляційного господарського суду, яким державі повернуто будівлю «Гостинного двору» на Подолі в Києві.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

“У вівторок, 08.05.2018, Верховний суд підтримав принципову позицію прокуратури Києва та регіонального відділення Фонду держмайна по Києву та залишив в силі постанову Київського апеляційного господарського суду, яким державі повернуто будівлю «Гостинного двору», що розташована на Контрактовій площі у Києві”, - йдеться в повідомленні.

Як нагадали в прокуратурі, будівля Гостинного двору загальною площею 9 433 м кв з 1994 року перебувала в оренді приватної структури – ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація».

За умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам’ятки архітектури та утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Однак регіональним відділенням Фонду держмайна по Києву неодноразово встановлювались факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об’єкту оренди, чим створено загрозу руйнації пам’ятки архітектури «Гостинний двір», зазначили в Генпрокуратурі.

Читайте також: Вкрадене Межигір'я: ГПУ передала до суду справу Ставицького

У зв'язку з цим регіональне відділення ФДМУ звернулось до Господарського суду Києва з позовом про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути майно. Однак суд першої інстанції відмовив у задоволені позову.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, прокуратура Києва оскаржила його в Апеляційному суді, який погодився з доводами прокуратури.

“На сьогодні Верховний суд у повному обсязі підтримав позицію державних органів у вказаній справі, зобов’язавши ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» повернути державі будівлю «Гостинного двору», - наголосили в Генпрокуратурі.

Як відомо, Гостинний двір на Контрактовій площі у Києві збудований у 1809 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-