У Києві затримали хакера, якого шукали 30 країн

У Києві затримали хакера, якого шукали 30 країн

Фото
Укрінформ
У Києві затримали організатора міжнародної злочинної платформи “Avalanche”, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів.

Про це у понеділок інформує прес-служба кіберполіції Національної поліції.

“Організатора міжнародної злочинної платформи, відомої як “Avalanche”, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів, затримали вчора у Києві. Поліцейські виявили у нього паспорт громадянина України на ім'я іншої особи, за якими зловмисник прибув до столиці”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в орендованій зловмисником квартирі поліцейські вилучили під час обшуку  ноутбук, гроші та флеш-накопичувачі.

Читайте також: Земан просив віддати хакера до РФ замість США – чеський міністр

Затриманому інкримінують причетність до вчинення кількох кримінальних правопорушень: ч. 3 ст. 209, за ч. 1 ст. 361, ч. 2 ст. 342 та ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Водночас прокуратура Вердена і поліція Люнебурга (ФРН) розслідують кримінальну справу щодо міжнародної платформи злочинної інфраструктури, відомої як "Avalanche", яка використовувалась як майданчик для запуску та управління масовими глобальними шкідливими атаками і відмиванням грошей. У Німеччині, за оцінками експертів, це спричинило збитків на понад 6 мільйонів євро. Крім того, грошові втрати пов'язані з кібератаками, проведеним по мережі "Avalanche", за попередніми підрахунками, становлять сотні мільйонів євро по всьому світу.

30 листопада 2016 року правоохоронці 30 країн провели міжнародну спецоперацію з ліквідації кібермережі "Avalanche", що функціонувала 7 років. Тоді у Полтаві затримали її організатора – 33-річного місцевого мешканця. 1 грудня 2016 року Жовтневий райсуд Полтави відмовився підтримати клопотання представника ГПУ про його арешт, і підозрюваний зник із зали суду. Пізніше його оголосили у міжнародний розшук.

“Сьогодні, 26 лютого, суд обиратиме йому запобіжний захід у місті Полтава”, - поінформували у кіберполіції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-