Морські леопарди і

Морські леопарди і "слоненятка" - виставка фотографа-полярника у Києві

Фото
Укрінформ
У Києві вперше відкрилася виставка підводного фотографа, полярника Андрія Утєвського "Антарктида: життя льодового континенту". На ній представлено 70 світлин. Усі фото полярник зробив перебуваючи в експедиціях на єдиній українській антарктичній станції Академік Вернадський.

Загалом на рахунку вченого 5 експедицій – одна річна та 4 сезонних, повідомляється на сайті Міносвіти.

"Моя програма досліджень в Антарктиці передбачає вивчення морської фауни, біорізноманіття, взаємодії морського середовища і прибережних екосистем тощо. Ми фіксували об’єкти та каталогізували їх. Так з’явилася частина представлених на виставці робіт. Також є і художні фото. Але насамперед мені хотілося поділитися тим, що не бачить більшість людей – підводним світом Антарктики", – розповів Утєвський.

На фото дослідника – пінгвіни, тюлені, морські леопарди, слоненятка, леви. Однією з найулюбленіших свої робіт полярник називає фото морського рачка, який завтовшки з чверть міліметра.

Читайте також: Українцям-дослідникам Антарктиди відкрили пам'ятний знак

"Ця світлина була створена в дуже складних умовах – я мав лише один шанс зробити її. Адже працювати довелося під крижаним полем, на глибині 30 метрів, на сильній течії з великою кількістю мулу… За всіх цих умов у досить важкому спорядженні мені треба було зайняти ідеальне горизонтальне положення і наплисти на рачка. Я зробив один кадр – і мене понесло далі, піднявся мул. Але цей один кадр був дійсно вдалим", – розказав біолог.

Стосовно спорядження Утєвський відзначив, що воно важить близько 50 кг. Загалом же, коли він спускається під воду, то тримає на собі понад 200 кг. Разом з напарником вони знімають одночасно на відеокамеру та фотоапарат. Спеціально для підводної зйомки у холодній воді в Харківському авіаційному університеті створили бокси для цієї техніки.

Під час презентації виставки Андрій Утєвський показав власні короткі ролики про те, як здійснюється зйомка під водою, як до неї готуються, а також відео з представниками морської фауни. Зокрема, присутні змогли побачити та почути цікаві розповіді про гігантських морських зірок, восьминогів, унікальних риб – нототенію та льодяну рибу, губки, яким зараз вже близько 5-6 тис років.

Виставка фотографа-полярника у Києві

Виставка триватиме до 29 січня включно в Київському міському будинку вчителя.

Фото: mon.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-