Все більше киян долучаються до громадських робіт - служба зайнятості

Все більше киян долучаються до громадських робіт - служба зайнятості

Укрінформ
У Києві зріс попит на участь у громадських роботах порівняно з минулим роком.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила начальник відділу організації надання послуг роботодавцям КМЦЗ Майя Шурко.

"За 10 місяців поточного року у громадських роботах взяли участь 2,5 тисячі зареєстрованих безробітних, торік - 1,8 тисячі громадян. Попит на участь у громадських роботах має сталий характер та порівняно з минулим роком зростає", - сказала Шурко.

За її словами, протягом цього року з підприємствами, які визначені розпорядженням КМДА "Про організацію громадських робіт у місті Києві в 2017 році" укладено 23 договори на організацію громадських робіт, за якими відпрацювали майже 2,5 тисячі зареєстрованих безробітних.

Вона зазначила, що організація громадських робіт, як виду суспільно корисних оплачуваних робіт, регламентована статтею 31 закону України "Про зайнятість населення".

"Громадські роботи виконуються в інтересах територіальної громади та організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних. Організація та проведення громадських робіт - це одна з багатьох соціальних послуг, які пропонує Державна служба зайнятості", - підкреслила начальник відділу. 

За її словами, громадські роботи є фінансово цікавими як для безробітних, так і для роботодавців. Під час громадських робіт безробітні отримують як оплату за виконання таких робіт, так і допомогу з безробіття.

"Отже, користь як для роботодавця, так і для осіб, які залучаються до виконання громадських робіт, є беззаперечною", - додала вона.

Шурко наголосила, що особа, яку залучають до громадських робіт, отримує додаткові переваги, а саме: додаткове стимулювання мотивації до праці, постійної зайнятості та адаптацію в трудовому колективі; тимчасово матеріальну підтримку на період участі в таких роботах; зарахування періоду участі в таких роботах до страхового стажу, оскільки із заробітної плати осіб сплачується єдиний страховий внесок.

Також на осіб, які беруть участь у громадських роботах, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Читайте також: Київський центр зайнятості пропонує більше 100 напрямків навчання

Крім цього, за її словами, до виконання громадських робіт на добровільних засадах залучаються такі категорії осіб: зареєстровані безробітні; особи, які перебувають на обліку в службі зайнятості і як такі, що шукають роботу; працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50% передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції.

Вона зазначила, що найчастіше громадські роботи виконуються за такими суспільно корисними видами робіт, як: прибирання скверів, парків, прилеглих до пам'ятників культури і архітектури територій; благоустрій, озеленення та поліпшення санітарного стану територій міста; супровід інвалідів по зору; упорядження меморіалів, пам'ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни і утримання в належному стані цвинтарів.

Водночас, Шурко зауважила, що організація громадських робіт у разі залучення безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості, здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів та коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України.

За укладеними договорами протягом 10 місяців 2017 року використано коштів Фонду на суму 255,2 тис. грн, така ж сума спрямована  з місцевого бюджету м. Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-