Кличко пояснив, чому блокпакет Київенерго опинився в руках Ахметова

Кличко пояснив, чому блокпакет Київенерго опинився в руках Ахметова

Укрінформ
Згідно з чинним законодавством, органи державної влади не можуть бути покупцями об’єктів приватизації.

А тому київська влада не могла претендувати на 25-відсотковий блокуючий пакет «Київенерго», який наприкінці серпня Фонд держмайна продав структурам, пов'язаним з олігархом Рінатом Ахметовим. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час виступу на засіданні Київради, повідомляє прес-служба міського голови.

«Лунають певні думки, що КМДА мала б придбати ці акції і, тим самим, отримати вплив на «Київенерго». Звертаю вашу увагу на те, що згідно з чинним законодавстом, органи державної влади не можуть бути покупцями об’єктів приватизації (ст.8 закону «Про приватизацію державного майна», - ред.)», - відзначив Кличко.

Крім того, переконаний мер, 25-відсотковий блокуючий пакет не давав жодної можливості для здійснення ефективного впливу на ухвалення управлінських рішень, а також на фінансово-господарську діяльність «Київенерго». Згаданий пакет акцій лише дозволив би брати участь в ухваленні окремих рішень загальних зборів.

“Тому питання: чи доцільно місту витрачати на придбання частини акцій приватного товариства 130 млн грн бюджетних коштів, якщо реального впливу на його діяльність місто не отримає? Чи є це обгрунтованою інвестицією на сучасному етапі?» - наголосив Кличко.

Водночас він зазначив, що сьогодні головним пріоритетом для міста є повернення активів і майна, що були передані в управління «Київенерго» і які належать по праву київській громаді.  

«Сьогодні головним пріоритетом для міста є повернення активів і майна, що були передані в управління «Київенерго». І які належать по праву київській громаді», - підкреслив мер Києва.

Читайте також: Кияни сплачують борги Київенерго, а те далі нарощує борг перед Нафтогазом

Він також нагадав, що прокуратурою міста Києва встановлено факт порушення законодавства під час вибуття з комунальної власності в 2004-2006 роках 12,72% пакетів акцій «Київенерго», 67% акцій «Київводоканалу» та 60%+1 «Київгазу». Відповідний позов направлений прокуратурою до господарського суду минулого тижня. Перше засідання суду призначено на 12 жовтня.

“Ми будемо супроводжувати це питання і робити все, щоб повернути киянам активи, які їм належать», - підкреслив Кличко.

Нагадаємо, уряд України ще 2015 році включив пакет акцій «Київенерго» 25%+1 до переліку об’єктів державної власності, які підлягають приватизації у 2015-2017 роках.

Наприкінці серпня 2017 року компанія Ornex з групи СКМ Ріната Ахметова придбала у ФДМУ блокуючі пакети акцій трьох з восьми енергетичних компаній, що були виставлені на біржові аукціони: "Донецькобленерго", "Західенерго" та "Київенерго".

Таким чином, безпосередні компанії Ахметова та афілійовані з ними структури наразі мають 96,5% акцій "Донецькобленерго"; 97,2% акцій "Західенерго" та 97,4% "Київенерго", 97,9% акцій "Дніпроенерго" і 76,56% акцій "Дніпрообленерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-