Київський Будинок учителя восени закриють на реставрацію

Київський Будинок учителя восени закриють на реставрацію

Фото
Укрінформ
Роботи з реставрації Київського міського Будинку учителя на вулиці Володимирській, 57, розпочнуться в листопаді цього року.

Про це йдеться у відповіді Департаменту комунальної власності міста Києва на інформаційний запит Укрінформу.

«На виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2017 рік, затвердженої рішенням Київської міської ради від 12 грудня 2016 року, виконавцем робіт КП «Житлоінвестбуд-УКБ» планується в поточному році розпочати будівельні роботи з реставрації будинку на вулиці Володимирській, 57. Початок будівельних робіт заплановано у листопаді 2017 року», - зазначили у відомстві.

Читайте також: Вчителька з Кропивницького виграла конкурс у Кембриджі

Як повідомили агентству d Департаменті освіти і науки, молоді та спорту КМДА, споруда Київського міського будинку вчителя є пам'яткою архітектури, історії, культури, історичного середовища національного значення, яку було побудовано 1910-1911 роках.

У відомстві нагадали, що Будинок учителя має багату історію.

«5 жовтня 1912 року на вулиці Володимирській було урочисто відкрито Педагогічний музей для освітянської громади Києва. Зараз у цій будівлі розміщується Київський міський будинок учителя, історія якого почалася більше ста років тому. Саме у цьому освітянському домі у квітні-серпні 1917 року проходили І та ІІ Всеукраїнські вчительські з'їзди. А 7 листопада 1917 року в залі Педагогічного музею було урочисто відкрито Українську академію педагогічних наук», - йдеться у повідомленні.

Водночас у департаменті наголосили, що за 105 років своєї історії цю будівлю жодного разу не реставрували.

У КМДА констатували, що наразі стан Будинку учителя є непридатним для експлуатації.

«Дах будівлі, зовнішні фасади, внутрішнє оздоблення та мережі знаходяться в непридатному для нормальної експлуатації технічному стані, технічно застаріли та потребують реставраційно-відновлюваних робіт. Щорічне проведення поточних ремонтних робіт не вирішують проблему», - повідомили у держадміністрації.

Разом з тим, відповідно до статті 27 Закону України "Про охорону культурної спадщини", власник або уповноважений ним орган зобов'язані привести пам'ятку до належного стану, а саме: провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування, якщо їй загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення.

У Департаменті освіти додали, що наразі Будинок учителя зачинений через проведення обстежень, в ході яких буде з'ясовано, наскільки аварійною є ця будівля і чи можливо продовжувати її експлуатацію.

«За інформацією замовника, з метою здійснення попередніх робіт з розроблення науково-проектної документації та комплексних наукових досліджень для виготовлення проекту реставрації по вищезазначеному об'єкту проведено процедуру закупівлі та укладено договір на виконання робіт», - зазначається у повідомленні.

Наголошується, що зазначені роботи можуть бути пов'язані з небезпекою для життя та здоров'я людей, зокрема працівників, орендарів та відвідувачів «Київського міського будинку учителя».

У зв'язку з цим було видано наказ «Про встановлення простою у роботі» Київського міського будинку учителя, з яким ознайомлено працівників, відвідувачів та орендарів.

У Департаменті комунальної власності також підтвердили про закриття будівлі на період обстеження з 31 липня по 11 серпня.

«До Департаменту комунальної власності міста Києва надійшло звернення Департаменту освіти і науки, молоді та спорту від 25 липня 2017 року щодо призупинення роботи в період з 31 липня по 11 серпня 2017 року в приміщеннях будівлі на вулиці Володимирська, 57, на період виконання замовником робіт з реставрації Будинку учителя інструментального обстеження технічного стану об'єкта (улаштування шурфів, зондажів тощо). Зазначені роботи можуть бути пов'язані з небезпекою для життя та здоров'я людей», - зазначили у відомстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-