У Києві вшановують пам'ять жертв

У Києві вшановують пам'ять жертв "Великого терору"

Укрінформ
У Києві в суботу відбудуться меморіальні заходи з нагоди Дня пам'яті жертв "Великого терору" з метою вшанування 80-х роковин з дня початку тих трагічних подій.

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Вранці, о 9.00, розпочнеться поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі (внизу Андріївського узвозу, метро Контрактова площа). З 11.00 до 12.00 відбудуться панахида та меморіальні заходи біля Хреста репресованим у 1930-50-х роках (біля будівлі колишнього Жовтневого Палацу, метро Майдан Незалежності). З 13.00 до 15.00 триватимуть меморіальні заходи у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" (метро Лісова, далі Броварською маршруткою до Биківнянського меморіалу)", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нищук: Наш обов’язок перед пам’яттю жертв сталінізму - відстояти цілісність України

"Великий терор" - масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосифа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За даними Українського інституту національної пам'яті, за період «Великого терору» на території УРСР було засуджено 198 тис. 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнено було тільки 0,3%).

Незаконність «Великого терору» визнали ще за часів СРСР після смерті Сталіна, коли в роки «відлиги» провели часткову реабілітацію репресованих. Реабілітаційні процеси другої половини 1950-х – початку 1960-х років мали обмежений характер. Більшість громадян, засуджених за політичними звинуваченнями, не отримали повної реабілітації, а їхні права не були повністю відновлені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-