Єдина турзона: Поштову площу - в хаб, через Дніпро - канатну дорогу

Єдина турзона: Поштову площу - в хаб, через Дніпро - канатну дорогу

Укрінформ
Контрактову площу, Володимирську гірку, Труханів острів і Лавру об'єднає комплексна турзона

У департаменті містобудування та архітектури столиці презентували Концепцію розвитку інфраструктури прибережних територій і зон відпочинку. Це велика колективна робота столичних архітекторів, частина якої була розпочата ще у 2012-2013 роках, а нині доповнена новими ідеями і об'єднана в одну концепцію. Йдеться про схили Дніпра на правому березі від Андріївської церкви до Києво-Печерської лаври, а на лівому – про Труханів острів у центральній його частині та Гідропарк. У проект також увійшли Контрактова та Поштова площі (з останньої мають намір створити туристичний хаб), Наддніпрянське шосе, Наводницький парк. Його верхня межа проектування проходить вулицями Десятинною, Європейською площею, вулицею Грушевського, охоплює території охоронної зони заповідника Софії Київської, Києво-Печерської лаври, Видубицького монастиря, Ботсаду імені Гришка, Лисої та Багрінової гір. А нижня межа — набережною Дніпра від Гаванського мосту і практично до Столичного шосе. Таким чином, в територію включені найважливіші зелені зони правого берега і кращі ландшафти міста з найціннішими пам'ятками історії та культури.

Мета всіх перетворень – створити найдовшу єдину пішохідно-туристичну зону в найзнаменитішому історичному ареалі Києва. А також підняти до сучасного рівня зони пляжів та рекреації на лівому березі.

За словами архітектора Андрія Миргородського, автора проектів декількох об'єктів, які увійшли в нову концепцію, до початку реалізації усього, що на подив одностайно вчора підтримало архітектурне співтовариство при обговоренні концепції, ще дуже далеко. Необхідно включити концепцію в проект нового Генплану, зонінг, щодо деяких об'єктів провести інвестиційні конкурси, щоб їх побудувати. А для деяких, наприклад, нового пішохідного мосту і розширення проїжджих частин доріг – дочекатися виділення коштів з бюджету.

ВОЛОДИМИРСЬКУ ГІРКУ МАЮТЬ ОБЛАШТУВАТИ ДО КІНЦЯ ЛІТА

- Але є ділянки, робота на яких розпочнеться вже зараз, влітку. – каже архітектор Юрій Лосицький, автор проекту реконструкції парку Володимирська гірка. – У 2012 році завершили зміцнення та благоустрій схилів гори, у тому числі і біля пам'ятника князю Володимиру, нині переходимо до верхнього плато. Буде нове брукування у парку між Михайлівським Золотоверхим собором і Українським домом. А ще – нове освітлення з ліхтарями, полив, клумби, газони, дерева, огорожі, альтанки і лавки. Будівництво легкого пішохідного мосту на 25-метрових опорах від Володимирської гірки до оглядового майданчика біля Арки дружби народів – це окремий проект, який можна буде реалізувати пізніше.

Від підніжжя Андріївської церкви до фунікулера на нижній алеї за літо повинні зробити «Алею художників» з благоустроєм, видовим майданчиком і постійно діючими виставковими стендами для живописців, – розповів Юрій Лосицький.

До Концепції увійшов і раніше задуманий архітекторами столиці проект «Алеї Соборності», що передбачає створення 11-кілометрової пішохідно-велосипедної прогулянкової зони схилами Дніпра – від Арки Дружби народів до Печерського ландшафтного парку. Алея пройде по запущеним поки що і таким, що підлягають повній реставрації середнім алеях дніпровських парків, які розчистять, оновлять мбрукування, зроблять 24 оглядових майданчика (за кількістю областей) з колоритними деталями, притаманними усім областям України та Криму, а також лавками для відпочинку та сучасним освітленням. Біля монументу Батьківщини-матері на одній з відкритих ділянок архітектори запропонували встановити 75-метровий флагшток з національним прапором.

- Ми раніше проектували під оглядовим майданчиком ліфт, вмонтований в схил, і пішохідні сходи – новий архітектурний елемент на схилах Дніпра, – каже автор проекту Андрій Миргородський. – Швидше за все, найближчим часом відновимо роботу. Завдання таке: зв'язати верхні алеї Маріїнського парку з середніми і нижніми алеями, які будуть перетворені на прогулянкові зони. Нагадаю: там пройде пішохідний маршрут «Алея Соборності». Історичне середовище диктує нам архітектурні рішення: ліфт буде захований під оглядовий майданчик, а сходи будуть класичними. Все проектується таким чином, щоб стати додатковим елементом, який підтримує схил. Потім від середньої алеї, куди відвідувачі парку спустяться на ліфті, проектуємо пішохідний місток, по якому можна буде пройти на нижні яруси парку. Все спорудження буде недорогим.

У проект розвитку територій в долині Дніпра входить і благоустрій набережної в районі Поштової площі та Пішохідного мосту. Більша частина робіт тут уже виконана. Але у районі мосту запропоновано облаштувати сучасний відкритий паркінг на 300 місць під маскуючим навісом. Планується також осучаснити Наводницький парк новою «Площею фонтанів», вічнозеленою рослинністю, квітниками.

У новій концепції цікавими для інвесторів пропозиціями стане будівництво оглядової вежі неподалік Музею води і створення канатної дороги через Дніпро з кількома станціями – біля Арки дружби народів, в яку можна буде потрапити і з Поштової площі на ліфті, біля станції метро «Гідропарк», і в зоні відпочинку біля Центрального пляжу. Не відмовилися столичні архітектори від ідеї спорудити колесо огляду, парк атракціонів у Гідропарку. Також тут можуть з'явитися криті тенісні корти з клубом. І, звичайно, усі наявні пляжі Гідропарку та Труханового острова повинні стати ультрасучасними.

За словами мера Києва Віталія Кличка, Поділ повинен бути місцем для відпочинку. А Поштова площа – туристичним хабом, звідки починаються усі найкращі маршрути найкрасивішими та історичними місцями, у тому числі й для активного відпочинку. Він також підкреслив, що реалізація Концепції розвитку інфраструктури пов'язана із залученням інвестицій та надходженнями в бюджет Києва: «Усі інвестиції та надходження ми вкладаємо у розвиток інфраструктури, щоб кияни бачили, що місто дійсно розвивається і стає комфортним».

Цими днями на Контрактовій площі були знесені усі незаконно розміщені кіоски. Зараз міська влада розпочала перший етап реалізації проекту реконструкції Контрактової, який був схвалений у 2015 році і передбачає створення пішохідної зони на площі, благоустрій всієї території та модернізацію транспортного пересадочного вузла з трамваїв і станції метрополітену. Спочатку площу очистять від МАФів, розширять площу скверу, замінять брукування. Потім роботи продовжаться біля Гостинного двору. Потім на вулиці Сагайдачного повністю перекриють рух і створять бульвар для пішоходів. Таким чином, з Контрактової можна буде прогулятися пішки через Поштову площу набережною до самого Паркового мосту, а також піднятися в парки на схилах Дніпра, пройти на Труханів острів, потрапити по канатці в Гідропарк, прогулятися на Володимирську гірку або до Києво-Печерської лаври.

Катерина Новосвітня. Київ

Фото: kiev.klichko.org, kievcity.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-