У Києві пропонують збудувати п’ять нових центрів поводження з відходами

У Києві пропонують збудувати п’ять нових центрів поводження з відходами

Укрінформ
Київська міська державна адміністрація пропонує збудувати в столиці п’ять нових центрів поводження з твердими побутовими відходами.

Основними завданнями центрів стане сортування сміття на основні фракції – ресурсоцінні компоненти (пластик, папір, скло, залізо тощо), біомасу та фракцію, що може використовуватися як альтернативне паливо, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, презентуючи депутатам Київради проект Концепції розвитку сфери поводження з побутовими відходами в місті Києві. Про це інформує прес-служба міської влади.

Він також зауважив, що Київ, відповідно до розробленої Концепції, орієнтований на зменшення кількості сміття, що захоронюється. Окрім того, столиця пропонує низку законодавчих змін, що підвищували б відповідальність за несанкціоноване захоронення сміття та утворення стихійних звалищ. За словами Пантелеєва, штраф за самовільне скидання сміття має бути збільшений як мінімум у 10 разів (зараз штраф сягає 1700 грн).

"Щороку в столиці утворюється понад 1,2 мільйона тонн твердих побутових відходів, і лише 11% сортуються та направляються на переробку. Близько 22% спалюється на заводі "Енергія". Все інше – йде на захоронення на полігони. Ми орієнтуємося максимально переробляти сміття. Визначили п’ять локацій, що можуть стати потенційними майданчикам для будівництва центрів переробки на основі механіко-біологічного методу: сортування на кілька фракцій та раціональне використання кожної із них. Це ділянки біля заводу "Енергія", біля ТЕЦ 6, біля полігону № 1, дві ділянки на Київщині – в північно-західному напрямку та на півдні області. Усі ці об’єкти базуватимуться на механіко-біологічному методі обробки і не передбачають спалення", – зазначив Пантелеєв.

На його думку, сміття має сортуватися, а кожна відсортована фракція – максимально раціонально перероблятися.

"Відходи сортуватимуть на кілька основних фракцій. Перша – ресурсоцінні компоненти: метал, папір, поліетилен і пластик, інші речі, які можна реалізувати. Наші потужності з переробки поліетилену та пластику завантажені лише на 20% і ми повинні виправити це. Друга фракція – органіка, тобто біомаса: залишки їжі, рослинні відходи. Вона може перетворюватися на біогаз шляхом ферментації та використовуватиметься для виробництва електроенергії і тепла. Цей метод широко практикується в Європі. Третя фракція – це залишки паперу, деревини та інші речі. Такі залишки мають втричі більшу калорійність, ніж загальне сміття і його вже можна використовувати як альтернативне паливо наряду зі щепою", – сказав він.

За словами Пантелеєва, саме в цьому умовному, відсортованому паливі немає тих домішок, що стають причиною шкідливих викидів.

Він також повідомив, що обсяг виробництва теплової енергії у Києві – це 13 млн Гкал на рік. Із них – 4 млн Гкал – це гаряче водопостачання.

"І опалення, і гаряча вода зросли в ціні через зростання паливної складової – природного газу. Тому такі проекти заміщення газу на дешеві види палива сприятимуть тому, аби місто змогло стримувати зростання тарифів на теплову енергію", – підкреслив заступник голови КМДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-