"Кримський диверсант" Панов розповів шокуючі подробиці тортур ФСБшниками

Укрінформ
Громадянин України Євген Панов, заарештований у справі "кримських диверсантів", направив в Слідчий комітет заяву про тортури. За його словами, після затримання на кордоні співробітники ФСБ били його залізною трубою, підвішували за наручники і били електрострумом.

Як повідомив "Медіазоні" адвокат Дмитро Дінзе, Панов просить перевірити дії співробітників ФСБ, які його затримали.

Заява, копія якої є в розпорядженні редакції, адресована керівнику СК Олександру Бастрикіну. Панов пише, що близько чотирьох годин ранку 7 серпня, коли він на своєму автомобілі ZAZ Lanos намагався потрапити з підконтрольною уряду України території до Криму через контрольно-пропускний пункт в районі Армянська, його затримали "імовірно, співробітники ФСБ".

"Після чого протягом шести днів мене катували з особливою жорстокістю, із застосуванням фізичного насильства", - заявляє Панов. Він просить слідчих провести перевірку дій силовиків, які його катували, і притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Про затримання Євгена Панова стало відомо 10 серпня, коли ФСБ оголосила, що в ніч з 6 на 7 серпня в Криму була "виявлена група диверсантів", нібито спрямована туди Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР) для підготовки "диверсій і терористичних актів".

Панова ФСБ назвала "одним з організаторів терактів". Тоді ж був затриманий і водій Андрій Захтей; він, за версією ФСБ, мав зустрічати групу в районі селища Суворове. У Захтея два громадянства - українське та російське.

11 серпня ФСБ продемонструвала відеозапис, на яких Панов і Захтей зізнавалися у підготовці диверсії і каялися у співпраці з ГУР.

Панову і Захтею пред'явили звинувачення у підготовці диверсії, суд заарештував їх.

Зараз Панов пояснює, що визнання були вибиті у нього під тортурами: він підписував всі документи, які давали йому співробітники ФСБ, і говорив на камеру під їх диктовку - дійсно, на відео помітні численні монтажні склейки, а Панів виглядає напруженим.

У своїй заяві про тортури українець розповів, що в ніч на 7 серпня, коли він перетинав кордон Криму, його попросили вийти з машини для огляду. Там біля входу в пересувний вагончик його вдарили по голові чимось твердим. "Я впав і відчув, що лежу у власній калюжі крові", - пише Панов. Всередині вагончика він бачив кількох людей в масках. На голову йому наділи щільний мішок; затриманого поклали на підлогу машини, на якій відвезли в якесь приміщення, де протримали до вечора.

Весь цей час, за словами Панова, його катували: "Били залізною трубою в області голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків, узявшись з двох сторін, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчув дикий біль".

Через деякий час Панова з мішком на голові вивели на вулицю і "повідомили, що будуть розстрілювати". "Я повірив, бо чув, як перезаряджають затвори зброї". Коли мішок ненадовго стягнули з голови, затриманий встиг розглянути двох катували його чоловіків: на вигляд їм було по 35 років, і Панів готовий їх упізнати.

Близько дев'ятої або десятої години вечора 7 серпня його з мішком на голові знову поклали на підлогу автомобіля і кудись повезли. "Коли мене привезли на автомобілі, імовірно, у Сімферополь, мене завели в якесь приміщення, мішок з голови не знімали і продовжили мене катувати: приклеїли скотчем електроди від електрошокера до коліна правої і лівої ноги і попереку, включали подачу струму, в результаті чого я кілька разів втрачав свідомість. Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися". Весь цей час Панова били руками і ногами.

Як припускає Панов, тортури тривали до 9 серпня. "Я пам'ятаю, що вони припинилися вдень, і мене з мішком на голові повезли кудись відвезли, як я потім зрозумів - це був суд". У суді йому відкрили очі і наказали підписати якийсь документ. "Що я підписував, я не знаю", - уточнює Панов. Після цього його провели в зал засідань, де він побачив "жінку в цивільному" і чоловіка - "як мені згодом стало відомо, це Захтей Андрій Романович".

"Жінка в цивільному одязі повідомила нам, що ми вчинили адміністративне правопорушення —  нецензурно лаялися, після чого вона оголосила постанову", - пригадує українець. Панова і Захтея заарештували на 15 діб.

Панов згадує, що з суду його відвезли спочатку в один ІТТ, а на наступний день - в інший. "Пам'ятаю, що мене заводили в якийсь підвал або яму, оскільки там було вогко". Лише 11 серпня його доставили в Київський районний суд Сімферополя, який на два місяці ув'язнив його за звинуваченням у підготовці диверсії.

Вперше нагодували і дали випити води йому тільки в СІЗО, каже Панов. Лікар оглянув арештанта, але ніякої медичної допомоги не надавав.

Про тортури він розповідав призначеному наслідком адвокату Ользі Помозовій, яку побачив у будівлі ФСБ в Севастополі. "Адвокат запитала мене: "Тебе били?", при цьому вона говорила пошепки. Я відповів: "Звичайно, а що, не видно?". Більше вона мене не питала". Протоколи слідчих дій він підписував за відсутності адвоката.

Коли його перевезли в СІЗО "Лефортово" в Москві, насильство припинилося, каже Панов, при цьому оперативники вмовляли його відмовитися від відвідування консулом України та послуг адвокатів Ольги Дінз і Дмитра Дінз і закликали його не заперечувати раніше даних попередніх зізнань.

5 грудня Лефортовський суд Москви продовжив Євгену Панову і Андрію Захтею термін арешту до 7 березня 2017 року. Засідання пройшли в закритому режимі.

Фото: Артем Го / Медиазона

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-