Справа Чийгоза: свідок розповів, як проросійські мітингувальники кидалися арматурою

Справа Чийгоза: свідок розповів, як проросійські мітингувальники кидалися арматурою

Відео
Укрінформ
У середу в окупованому Криму під час 118-го засідання "суду" у справі Ахтема Чийгоза свідок розповів, що російські мітингувальники під час мітингу 26 лютого 2014 року поводилися агресивно, організовували тисняву і кидалися арматурою.

Про це адвокат Микола Полозов розповів у своєму відеозвіті, розміщеному у Facebook на сторінці Заїра Смедляєва. 

"Свідок Енвер Алядінов розповів, що спочатку мітингувальники поводилися спокійно. Вони були розведені по різні сторони внутрішнього двору біля будинку Верховної Ради Автономної Республіки Крим. З правого боку стояли проросійські мітингувальники, ліворуч - проукраїнські, розділяли їх співробітники міліції. Проте через деякий час, близько 12 години, він побачив, що під'їхали кілька автобусів - "Ікаруси", з яких почали виходити люди, переважно молоді, в основному чоловіки, але було і кілька жінок, всього від 170 до 200 осіб, які приєдналися до проросійських мітингувальників, і після цього ті почали поводитися агресивно", - навів слова свідка Полозов.

Він зазначив, що проросійські мітингувальники почали зближуватися з проукраїнськими, і після цього на лінії зіткнення двох мітингів утворилася тиснява, відбувалися сутички.

"Фактично проросійські мітингувальники намагалися витіснити проукраїнських мітингувальників з території внутрішнього двору. У хід пішли пластикові пляшки, їх кидали. Також свідок бачив, що кидали арматуру. Одна з них влучила в голову кримському татаринові, і у нього кров йшла", - розповів адвокат.

Крім того, додав він, свідок розповів, що в цей час використовувався газ. "Він побачив свого знайомого, у якого очі почали сльозитися дуже сильно через цей газ, і він промивав йому очі водою", - зазначив Полозов.

Свідок також розповів, що бачив Чийгоза, коли проукраїнські мітингувальники стали організовувати коридори, щоб через них могли вийти постраждалі. 

"При цьому він просив людей утримувати ці коридори і закликав їх до спокою", - зазначив зі слів свідка Полозов.

За його словами, після завершення мітингу, коли всі люди почали розходитися, Енвер Алядінов побачив на площі ще не менш як чотири обрізки арматури.

Як повідомлялося, Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будинком ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі з партії "Російська єдність". 

"Справу Чийгоза" російський суд розглядає у рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремі провадження - стосовно заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і стосовно двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджи, яких нині відпустили із СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза обвинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджи й Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-