Справа 26 лютого: насильства з боку Чийгоза на мітингу не було - свідки захисту

Справа 26 лютого: насильства з боку Чийгоза на мітингу не було - свідки захисту

Укрінформ
Підозрюваний російською окупаційною владою в організації масових заворушень у Криму Ахтем Чийгоз не скоював жодних насильницьких дій під час мітингу 26 лютого 2014 року і не спонукав до таких дій учасників мітингу.

Заяви свідків про це зі слів адвоката Михайла Полозова розмістив у Facebook глава ЦВК Курултаю Заїр Смедля.

"Так як і інші учасники мітингу, Ахтем Чийгоз умовляв людей відійти назад і робив відповідні жести", - розповів Полозов.

За словами свідка Алі Абдуллаєва, зазначив адвокат, це були не якісь жести, зрозумілі тільки прихильникам проукраїнського мітингу, а звичайні "заспокійливі" жести, які не сприймалися як заклики до якихось дій.

Він також зазначив, що в учасників мітингу "не було жодних намірів увірватися до будівлі й припинити сесію. Всі учасники проукраїнського мітингу зібралися для того, щоби підтримати Рефата Чубарова, який мав у цей момент усередині будівлі Верховної Ради АРК вмовляти депутатів, які збиралися прийняти сепаратистські рішення, не робити цього".

Як розповів Абдуллаєв, він прибув на мітинг, про який дізнався зі ЗМІ, вранці 26 лютого, і мітингувальники, в тому числі проросійські, вже знаходилися біля будівлі парламенту, хоча мітинг "Російської єдності" був призначений на більш пізній час.

За його словами, українські мітингувальники розташовувалися в лівій частині внутрішнього двору ВР АРК. Сам Абдуллаєв практично весь час був там, бачив Чийгоза і розповів, що між мітингувальниками були вишикувані дві шеренги міліції.

"Десь після 12 години з боку проросійських мітингувальників почалося пожвавлення, вони стали голосно плескати в долоні, кричати "Севастополь", і свідок зрозумів, що до мітингувальників, -  було видно по руху в правій частині внутрішнього двору, - приєдналася велика група людей, мабуть, із Севастополя. Після цього проросійські мітингувальники прорвали ланцюг співробітників міліції й почали заповнювати центр внутрішнього двору і наближатися до шеренги міліціонерів, що була з боку проукраїнських мітингувальників. Згодом це перетворилося в тисняву. Ахтем Чийгоз намагався цю тисняву припинити, намагався утримати людей", - розповів свідок, зазначивши, що мітингувальники організовували "коридори", аби бажаючі могли залишити місце проведення мітингу.

Абдуллаєв розповів, що впродовж дня проросійські мітингувальники вчиняли провокації з метою викликати відповідну агресію. Тим не менше, він не бачив, щоби люди вчиняли насильство один до одного.

"Була тиснява, але щоби хтось когось бив, такого свідок не бачив", - констатував Полозов слова свідка.

Другий свідок також зазначав, що українські мітингувальники, серед яких він перебував, "не були налаштовані агресивно".

"Він обійшов навколо будівлі ВР АРК і побачив, що ніхто не блокує інші виходи з будівлі й не був заблокований центральний вихід", - зазначив свідок Сабрі Аметов.

Як повідомляв Укрінформ, Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року. Мітинг, в якому протистояли один одному прихильники України і РФ, відбувався напередодні захоплення Криму російськими військовими. В рамках "справи 26 лютого" окупаційний суд Криму розглядає обвинувачення проти Чийгоза окремо від інших фігурантів справи – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, яких на цей час відпустили під домашній арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-