Полозов:

Полозов: "Суд" у Криму безуспішно намагається обмовити Чийгоза

Укрінформ
Ще одного обвинуваченого в участі в масових безладах в ході мітингу 26 лютого 2014 року намагалися змусити давати свідчення проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це та інші подробиці подій біля стін Верховної Ради АРК розповів за словами фігуранта справи "26 лютого" Алі Асанова адвокат Микола Полозов.

"Розповідаючи про обставини попереднього розслідування, Алі Асанов пояснив, що слідчий вимагав від нього визнати провину і надати свідчення проти Ахтема Чийгоза. Після чергового подовження запобіжного заходу у вигляді варти слідчий пропонував "повернутися додому до малолітніх дітей". Коли Алі сказав, що суд подовжив термін тримання під вартою ще на два місяці, слідчий відповів: "Суд тут не вирішує - вирішую я", - розповів Полозов.

За його словами, допитаний Асанов також повідомив, що "в один з днів його разом з Мустафою Дегерменджі доправили з СІЗО в Слідчий комітет, де вже перебував муфтій Еміралі Аблаєв, який запропонував дати поруку і звільнення з СІЗО в обмін на визнання провини і свідчення проти Ахтема Чийгоза".

Проте Асанов відмовився від  цього, "тому що правда і чесність для нього вищі від сьогохвилинної вигоди". За словами Асанова, "якби на місці Ахтема Чийгоза була б яка-небудь інша людина, я б так само не став про неї говорити неправду".

Розповідаючи про мітинг 26 лютого 2014 року, він повідомив, що дізнався про нього із ЗМІ і "прибув до будівлі Верховної Ради АРК до 13 годин, коли там перебувала вже значна кількість людей".

"Спочатку він був за межами внутрішнього двору, потім поступово перейшов усередину. Мітингувальники стояли щільно, вже утворилася тиснява, проте проукраїнські мітингувальники намагалися створювати коридори серед своїх учасників, проросійські мітингувальники таких коридорів не створювали. Люди в той момент поводилися доволі агресивно. Один з проросійських мітингувальників кинув пластикову пляшку з водою і влучив Алі в голову. Разом з тим, Алі не чув яких-небудь закликів до застосування насильства з боку проукраїнських мітингувальників", - повідомив Полозов.

Що стосується Чийгоза, то познайомилися вони з Алі вже в СІЗО, а під час мітингу Асанов його не бачив і, відповідно, ніяких наказів, команд або закликів від не нього не отримував. Також до нього не зверталися ніякі інші люди від імені Чийгоза. Закликів "бий" або "тисни" російською і кримськотатарською мовами він теж не чув, уточнив Асанов.

"У якийсь момент тисняви один з учасників проросійського мітингу розпорошив сльозогінний газ з балончика прямо в обличчя Алі, він впав і його витягнули на крильце. Пізніше він бачив, що бічні двері в будівлю Верховної Ради АРК були відкриті, кожен охочий міг туди зайти. Двері не були поламані, просто акуратно відкриті. Всередину заходили журналісти. Коли Алі заглянув у відкритий отвір, він побачив, що приміщення за дверима використовувалося як склад старих поламаних меблів. Усередину Алі вирішив не заходити", - повідомив Полозов.

У ході останнього судового розгляду у справі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якому окупанти інкримінують організацію масових безладів 26 лютого 2014 року, свідок Мустафа Дегерменджі заявив, що слідчий вимагав від нього обмовити Чийгоза.

Арешт Чийгоза нині подовжено до 8 квітня.

Як повідомляв Укрінформ, мітинг, у ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими.

Окрім Чийгоза у справі "26 лютого" арештовано Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі. За оцінкою міжнародних експертів,  які понад рік детально вивчали все, що відбувалося в Криму напередодні анексії півострова, "події, що відбувалися в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля стін парламенту Автономної Республіки Крим носили мирний характер і не мали ознак масових безладів". Проте, заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Чийгоз вже більше двох років утримується в СІЗО, чекаючи оголошення вироку.

Фото: Крим. Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-