Аксьонов на

Аксьонов на "суді" проти Чийгоза не зміг повідомити жодних фактів

Укрінформ
У вівторок в окупованому Криму пройшло чергове, 72-е за рахунком, засідання "суду" у справі Ахтема Чийгоза. "Глава" Криму Сергій Аксьонов, який виступав на ньому свідком обвинувачення, не зміг розповісти про конкретні факти насильства і організації безпорядків з боку Чийгоза під час мітингу 26 лютого 2014 року.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у відеоповідомленні, розміщеному на сторінці у Фейсбуці Заїра Смедляєва.

"Несподівано з ранку до суду з‘явився свідок обвинувачення Сергій Аксьонов, якого і було допитано у першій половині судового засідання... При цьому на конкретні питання - що йому відомо про дії Чийгоза, про застосування до них насильства, про дії Чийгоза і спробі частини мітингуючих увірватися у будівлю, про дії Чийгоза і розпилення газу, нічого конкретного Аксьонов пояснити не зміг", - сказав Полозов.

За його словами, Аксьонов бачив, що Чийгоз розмовляв з мітингуючими, але про зміст цієї розмови нічого сказати не міг.

"Він сказав тільки, що бачив, як Чийгоз у мегафон говорив якісь слова у бік мітингуючих, але це усе відбувалося кримськотатарською мовою, тому заспокоював Чийгоз людей або навпаки, не заспокоював, Аксьонов пояснити не зміг", - додав адвокат.

Як відзначив Полозов, суд відмовив у задоволенні клопотання захисту про демонстрацію свідку Аксьонову відеоматеріалів, "на яких видно, що Аксьонов бере участь у ряді дій в числі проросійських мітингуючих, яких можна назвати провокацією".

"Також Аксьонов заявив, що у момент прориву до будівлі (ВР АРК - ред.) частини мітингуючих, куди прорвалося близько 200 людей, усередині в холі знаходилися Чубаров і Чийгоз, проте вони не чинили жодних дій, спрямованих на видворення цих людей з будівлі", - повідомив Полозов, зазначивши, що свідчення суперечить відеоматеріалам, які були розглянуті в "суді" раніше.

В цілому, вважає адвокат, "показання свідка Аксьонова суперечать речовим докази, відеоматеріалам, а також не підтверджують висунене Чийгозу обвинувачення в організації масових безпорядків".

Глава окупаційної влади Криму в ході "судового" засідання підтвердив, що є організатором так званого народного ополчення і 25 лютого керованою ним партією "Русское единство" була подана заявка на проведення мітингу біля будинку Верховної Ради АРК.

"Було відомо, що буде проведено мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу. Було проведено нараду командирів "ополчення" і вирішено привести своїх бійців для того, щоб протидіяти Меджлісу в проведенні свого заходу", - навів слова Аксьонова адвокат Полозов.

Як повідомлялося, Чийгозу висувають обвинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Його було затримано в Сімферополі в січні 2015 року. Мітинг, в ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза, по справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі. "Справу Чийгоза" так званий суд розглядає у рамках окремого провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-