Видання

Видання "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" презентували в Укрінформі

Укрінформ
Презентація публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", яку випустив Український інститут національної пам'яті, в День Автономної Республіки Крим відбулася в Укрінформі.

Видання має на меті спростовувати міфи російської пропаганди в українському інформаційному просторі.

На цьому наголосив під час презентації упорядник книги, історик та журналіст Сергій Громенко.

"На превеликий жаль, за 25 останніх років в Україні не було створено жодного цілісного наративу кримської історії. Відповідно російські вигадки про минуле півострова набули великого поширення як в Росії, так і серед значної кількості українців, особливо в Криму і на Донбасі. Щоб якось залатати цю дірку, ми, кримські історки, кримські журналісти і деякі громадські і політичні діячі з півострова, зініціювали серед багатьох інших проектів і видання такого збірника", - сказав  Громенко.

Він зазначив, що у роботі над збірником брали участь півтора десятка авторів. Він включає матеріали, що вже були надруковані в ЗМІ.

"Це не є підручник з історії Криму, він не висвітлює всю минувщину до наших днів, він стосується лише окремих, найяскравіших, найважливіших питань, про які ми або мало знаємо, або тих питань, які були найбільше перекручені, - від ХV століття до 1991 року", - уточнив упорядник.

Громенко також наголосив, що 20 січня - День Автономної Республіки Крим - один з найяскравіших прикладів того, як Росія маніпулює і суспільною думкою, й історичними фактами. Він нагадав, що в цей день 1991 року кримчани на першому в СРСР легітимному референдумі проголосували за відновлення Кримської автономії. І через місяць Верховна Рада тоді ще Радянської України  відновила Кримську автономію в складі УРСР. 

"Тепер деякі так звані кримські лідери представляють цю подію начебто як перший крок до повернення Криму до складу Росії. А в 2014-му, мовляв, відбувся другий крок, другий референдум. Насправді ж ні про яке відновлення автономії у складі Росії не було і мови. На цьому прикладі ми можемо бачити, як конкретну подію російська пропаганда підлаштовує під свої потреби. Тож ми сьогодні зібралися для того, щоб наголосити, що 20 січня мова йшла про відновлення статусу автономії Криму в складі України і сьогодні Крим - це АР Крим в складі України, тимчасово окупованої території,  а ніяка не республіка Крим - суб'єкт РФ", - підкреслив Громенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-