У Києві презентували книгу

У Києві презентували книгу "Оккупация Крыма"

Укрінформ
Книгу "Оокупация Крыма" із серії "Русский мир" проти України" видав холдинг "COOP Media". Вона не тільки подає хроніку подій лютого-березня 2014 року, а й дає змогу зробити певні висновки для того, аби вибудовувати стратегію повернення півострова до України.

На цьому наголосив автор книги, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Володимир Головко у вівторок на прес-конференції в Укрінформі.

"Минуло 2,5 року після подій лютого-березня 2014 року, коли Росія ганебно анексувала в України Кримський півострів. Ця відстань дає можливість робити певні історичні висновки, поглянути на ситуацію не тільки з точки зору фактів, а й показати логіку подій, які відбувалися. Книга охоплює 6 років - від лютого 2010, коли Янукович переміг на президентських виборах, до серпня 2016-го, коли Росія звинуватила Україну мало не у штурмі Кримського перешийку. Завданням було показати дії Росії стосовно півострова і України, причому більше показати російську логіку - для того, щоб ми її розуміли і могли використовувати для повернення Криму", - сказав Головко.

Як зазначив автор, він намагався уникати чорно-білого підходу і використовувати насамперед російські джерела, знаходячи прогалини в аргументації Путіна, стикаючи її з інформацією інших російських джерел. Зокрема, про те, як буцімто кримська самооборона заблокувала Перекоп від ворожої хунти - в інтерпретації Путіна, в той час, коли російські ЗМІ демонстрували картинку з 30 беркутівцями і 300 кубанськими козаками, за якими стояли регулярні російські частини.

"Тобто я працюю з їхньою картиною світу", - підкреслив Головко. 

За його словами, книга розрахована на російськомовного читача - як в Україні, так і Росії - та на читачів Центрально-Східної Європи. Вона вже презентована в Чехії, Словаччині та Угорщині і починає проникати за "залізну завісу". Щодо російських читачів, то автор особисто подарував її на форумі у Празі одному з лідерів російської опозиції Гаррі Каспарову. У п'ятницю її надіслав до Москви Володимиру Путіну.

"Надсилання книжки Путіну - це месидж про те, що українці можуть не тільки оборонятися - в Мінську, на Донбасі, на межі з Кримом, а й наступати. Це сигнал, що Україна не завжди буде лише у захисті, що росіянам треба готуватися до іншого сценарію", - наголосив історик.

Водночас він вважає, що як показують останні 2,5 року, влада була пасивною на Кримському напрямку, тут тон задавали активісти, влаштовуючи продуктові, енергетичні блокади Криму.

"Держава має сказати найперше про те, яким буде Крим після повернення в Україну, нинішнім мешканцям Криму, дати їм образ майбутнього. По-друге, вона має сказати, які ключові моменти будуть для цього розроблені", - вважає Головко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-