Словенія першою в ЄС офіційно визнала агресію РФ проти України

Словенія першою в ЄС офіційно визнала агресію РФ проти України

Фото
Укрінформ
Словенія стала першою державою ЄС, яка у двосторонньому документі визнала акт агресії Росії проти України. Відповідна згадка про російську агресію міститься у Спільній декларації Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Словенія Борута Пахора.

Про це у Фейсбуці повідомив прес-секретар Глави Української держави Святослав Цеголко 

"Словенія стала першою державою ЄС (Норвегія не член ЄС), яка у двосторонньому документі визнала акт агресії Росії проти України", - написав Цеголко.

У тексті документа, зокрема, наголошується, що суверенність та непорушність кордонів в Україні "має ключове і вирішальне значення для безпеки всіх європейських держав".

"Повторюємо, що анексія Автономної Республіки Крим та Севастополя з боку Російської Федерації є грубим порушенням міжнародного права. Тому Республіка Словенія залишається вірною невизнанню незаконної анексії Автономної Республіки Крим та Севастополя з боку Російської Федерації", - йдеться у декларації.

Також Глави держав вказали на рішучість активізувати політико-дипломатичні зусилля як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій з метою збереження територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України та захисту прав українських громадян на всій території України, включно із захистом прав кримських татар.

"Засуджуємо акт агресії на території Донецької та Луганської областей на сході України та закликаємо Російську Федерацію негайно припинити надання фінансової, військової та іншої допомоги місцевим сепаратистам", - наголошується у двосторонньому документі.

У декларації також міститься заклик до міжнародної спільноти продовжити зусилля щодо повної імплементації Мінських домовленостей з метою відновлення міжнародного правопорядку та територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

"Республіка Словенія й надалі докладатиме свої зусилля для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України та підтримуватиме політику санкцій ЄС щодо Російської Федерації аж до повної імплементації Мінських домовленостей", - зазначається у документі.

Водночас, висловлюється рішуча та дієва підтримка Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні в реалізації її мандату, "в тому числі її повному та безперешкодному доступу до усієї території України та українсько-російського державного кордону".

"Підкреслюємо ключову роль трансатлантичної єдності для забезпечення безпеки та стабільності в Європі та вітаємо політику "відкритих дверей" НАТО. Визнаємо право усіх держав на вільне самовизначення щодо власної безпекової орієнтації. Словенія в дусі підтримки політики "відкритих дверей" НАТО підтримує реформи, які наближають Україну до міжнародних стандартів альянсу", - йдеться у декларації.

Фото: Микола Лазаренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-