Влада РФ протестує на Чийгозі нову норму закону

Влада РФ протестує на Чийгозі нову норму закону

Ексклюзив
Укрінформ
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз не буде присутнім на судовому засіданні в четвер, де розглядається його справа. Так російська влада вперше застосує дискримінаційну норму про дистанційну участь підсудного у судовому процесі першої інстанції.

Про це адвокат Микола Полозов розповів кореспонденту Укрінформу.

"У четвер буду в Сімферополі. Там жорстка ситуація. Нагадаю, що, по-перше, справу Чийгоза, якій приписують "організацію масових безпорядків", виділили в окреме провадження. По-друге, завтра вперше застосують нову норму, згідно з якою підсудний не буде присутнім на суді першої інстанції", - сказав Полозов.

Він нагадав, що дана норма була прийнята 2014 року щодо деяких "важких" статей - 205 (тероризм), 212 (організація масових безпорядків). Раніше дистанційна присутність обвинувачених застосовувалася лише на засіданнях суду другої інстанції (наприклад, розгляд апеляції).

"А тут прокурор Домбровський подав клопотання і суд пішов йому назустріч. Абсурд ситуації в тому, що Чийгоз знаходитиметься зовсім недалеко, в СІЗО, але на засідання його не привезуть. Я подаватиму скаргу", - повідомив адвокат. За словами Полозова, таким чином влада хоче протестувати використання даної нової норми закону. Наприклад, можливість відключати трансляцію, якщо обвинувачений почне виголошувати промови, які не подобаються суддям (раніше під час процесу у Чийгоза був ряд яскравих виступів).

Чийгоза утримують в застінках ФСБ в окупованому Криму з 29 січня 2015 року. У сфальсифікованій кримінальній справі про масові безчинства під час мітингу 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму проходять шестеро обвинувачених. Троє з них - Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі та Алі Асанов містяться у СІЗО-1 Сімферополя, ще троє - Ескендер Кантемір, Арсен Юнусов і Ескендер Емірвалієв чекають вироку вдома, їх взяли на поруки. У Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнями фігурантів "справи 26 лютого", що містяться під вартою - Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Як повідомляв Укрінформ, так званий Верховний суд Криму виділив справу Ахтема Чийгоза в окреме провадження. Чийгозу інкримінують організацію масових безпорядків біля стін парламенту АРК 26 лютого 2014 року. 20 липня суд продовжив арешт до 8 жовтня трьом фігурантам справи "26 лютого" - Ахтему Чийгозу, Мустафі Дегерменджі та Алі Асанову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-