ФСБ зібралася замістити Меджліс прокремлівським

ФСБ зібралася замістити Меджліс прокремлівським "Къиримом"

Документ
Укрінформ
У Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії є план, мета якого - вчинити "психоемоційний вплив на місцеве керівництво Меджлісу і схилити його до співпраці з російськими державними органами. Також йдеться про поступове "заміщення" Меджлісу підпорядкованої окупантам організацією "Къырым".

Це випливає з документа управління ФСБ РФ в окупованому Криму, адресованого сепаратисту Сергію Аксьонову, повідомляє ЛІГА.net.

Лист має гриф "таємно" і датований 28 квітня 2015 року.

У тексті вказується, що керівництво Меджлісу кримськотатарського народу не тільки виступає проти анексії, але і "відмовилося від співпраці, має антиросійські переконання і веде українську пропаганду".

У зв'язку з цим російська спецслужба запропонувала Аксьонову оголосити Меджліс "радикальною екстремістською організацією, діяльність якої становить загрозу РФ" і визнати її незаконною.

У документі, підписаному Рустемом Ібрагімовим, якого окупанти називають першим заступником начальника управління ФСБ з Криму, йдеться про якийсь план заходів, мета яких - "психоемоційний вплив на місцеве керівництво Меджлісу і схиляння їх до співпраці з державними органами". (Ібрагімов - полковник ФСБ, був нагороджений "почесною грамотою Ради міністрів республіки Крим".)

У листі містяться пропозиції щодо активізації діяльності радикально налаштованих щодо кримських татар російських "патріотичних організацій".

Крім того, ФСБ пропонує здійснювати "фільтраційну роботу" на кордоні з Україною - не допускати виїзду кримських татар з території Криму, а також проводити обшуки (рейди і зачистки під виглядом пошуку злочинців). Цим заходів, згідно з документом, мають зазнавати прихильники Меджлісу.

Також повідомляється про плани проведення інформаційної кампанії з дискредитації Меджлісу і його керівництва у кримських і федеральних ЗМІ.

Окремо в документі йдеться про поступове "заміщення" Меджлісу підпорядкованою окупантам організацією "Къирим", яку очолив Ремзі Ільясов. Для цього пропонується проводити від її імені культурно-масові заходи, спрямовані на популяризацію прокремлівського руху.

Подальші події побічно підтверджують справжність документа, повідомляє портал.

Так, 26 квітня 2016 року в Криму так званий суд російських окупантів визнав громадське об'єднання Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність у РФ.

18 квітня 2016 року Росія внесла Меджліс кримськотатарського народу в перелік екстремістських організацій. США закликали РФ скасувати це рішення.

Росія окупувала Автономну республіку Крим в 2014 році. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Ключові міжнародні організації, в тому числі Генеральна асамблея ООН, засудили дії Росії і назвали анексію і окупацію Криму незаконною. Проти РФ були введені економічні санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-