У Києві офіціантів і продавців хочуть перевести на українську

У Києві офіціантів і продавців хочуть перевести на українську

Укрінформ
Київська міська рада прийняла в першому читанні проект рішення щодо українізації в столиці сфери обслуговування та реклами.

За відповідне рішення проголосував 91 депутат, повідомляється на сайті Київради.

"Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати підтримали в першому читанні проект рішення “Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині”. Рішення у першому читанні підтримав 91 депутат", - йдеться у повідомленні.

Відповідним документом пропонується встановити, що в Києві мовою роботи, діловодства і документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова — українська.

Крім цього, визначено, що всі рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- та візуальної рекламної продукції мають бути написані українською або іншою мовою з обов'язковим зазначенням їх перекладу чи транслітерації.

"Відповідний проект рішення покликаний чітко окреслити, що всі послуги у сфері обслуговування в столиці: спілкування з клієнтами, меню в закладах громадського харчування тощо першочергово повинно здійснюватися українською мовою. Переходити на іноземну мову варто лише тоді, коли клієнт сам про це попросить. Це рішення матиме рекомендаційний характер і покликане відновити історичну справедливість щодо нашої мови, яка століттями пригнічувалася”, — розповів депутат Київради Юрій Сиротюк, який є ініціатором подання відповідного рішення.

Натомість заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів, підтримуючи в цілому відповідне рішення, все ж вважає, що подібні питання треба вирішувати системно, у відповідності з усіма юридичними нормами.

"Я вважаю, що це абсолютно правильна ініціатива, і як громадянин я хочу, щоб до мене зверталися українською мовою і пропонували меню рідною мовою. Але якщо ми вже взялися за цю проблему, то треба вирішувати її системно, у відповідності з усіма юридичними нормами. Необхідно також прописати конкретні механізми його реалізації”, - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-