Львівські хірурги видалили пухлину всередині кістки шестирічного хлопчика

Львівські хірурги видалили пухлину всередині кістки шестирічного хлопчика

Фото
Укрінформ
У лікарні святого Миколая у Львові видалили новоутвір всередині кістки шестирічного Матвія. Порожнечу після пухлини заповнили одинадцятим ребром дитини, яке має здатність відновлюватися самостійно.

Про це у Фейсбуці повідомило Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Львівські хірурги видалили новоутвір всередині кістки шестирічного хлопчика. Пухлина, що розрослася у великій гомілковій кістці, завдавала дитині нестерпного болю та могла зупинити ріст ніжки», - йдеться у повідомленні.

Пацієнт Матвій родом зі Львівщини. Восени хлопчик грався на подвір’ї і вдарився правою ногою. Відтоді кінцівка почала боліти. Однак про це Матвійко зізнався батькам лише через кілька тижнів після удару, коли на гомілці вже з’явилася припухлість. Батьки звернулися до лікаря. На рентгенівському знімку неозброєним оком було видно, що у кістці відбулися зміни. Але тоді якогось гострого хірургічного захворювання медики не виявили. З часом біль у ніжці посилився, а припухлість збільшилася і одного дня почервоніла - сім’я звернулася до лікарні.

Спеціалісти дитячої лікарні св. Миколая провели КТ-діагностику і попередньо встановили діагноз: доброякісна пухлина кістки. Новоутвір виник на місці забою і ріс не назовні, а всередину кістки. На момент звернення до хірургів він сягав 6 см. Дитина відчувала нестерпний біль, адже чимала пухлина перекривала кістково-мозковий канал та посилила в ньому тиск. Кінцівка могла припинити рости, позаяк новоутвір розташувався близько до зони росту кістки.

Читайте також: У Львові хірурги вперше провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці

Хірургам дитячої лікарні св. Миколая вдалося повністю видалити пухлину. Однак на її місці очікувано утворився дефект. Простіше кажучи - дірка, яку необхідно було закрити.

«Аби штучно з’єднати кістку, ми використали одинадцяте ребро хлопчика. Воно відноситься до плаваючих і має здатність відновлюватися самостійно. Тож ми запломбували дефект власною кістковою крихтою пацієнта. Таким чином, нам вдалося одномоментно і забрати пухлину, і усунути дефект, що виник внаслідок її видалення», - розповів про хід операції медичний директор лікарні хірург Олександр Калінчук.

Втручання тривало близько двох годин і минуло успішно. Тепер хлопчик швидко відновлюється після операції та готується вже восени піти до першого класу.

Читайте також: Львівські хірурги прооперували жінку, яка 30 років жила з рідкісним синдромом

Як повідомляв Укрінформ, хірурги лікарні св. Миколая у Львові вперше прооперували 11-річного хлопчика з онкологією за допомогою роботизованої системи Da Vinci Si, яку подарували благодійники.

Фото: Перше медоб'єднання Львова, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-