МОЗ планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області

МОЗ планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" розповів міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Як мінімум вони в кожній області повинні запрацювати. Є області, які запустили (мобільні аптечні пункти - ред.), в Черкаській області проходить ліцензування ще одна аптечна мережа і буде ще один мобільний аптечний пункт. У Рівненській області також очікуємо найближчим часом", - розповів Ляшко.

Окрім цього, як додав міністр, зараз триває підготовка до запуску мобільного аптечного пункту в Сумській області, до цього проєкту долучені спеціалісти, які допомагали реалізовувати такий проєкт в Харківській області.

Також, за словами Ляшка, зараз розробляється маршрут для мобільного аптечного пункту в Чернігівській області, його презентують аптечним мережам.

Як зазначив міністр, обслуговування мобільних аптечних пунктів, а також заробітна плата працівникам - це відповідальність аптечних мереж, які доєдналися до проєкту. У Черкаській області мобільний аптечний пункт створило КП "Фармація", ще декілька пунктів буде створено за кошти донорів в межах окремих проєктів міжнародної технічної допомоги.

"Але лікарські засоби, які відпускаються по електронних рецептах за програмою "Доступні ліки", оплачує держава через контракти з НСЗУ", - сказав Ляшко.

Наступним етапом забезпечення доступності лікарських засобів, за його словами, буде спільний проєкт МОЗ з АТ "Укрпошта", яка отримала ліцензії від Держлікслужби як на оптову торгівлю, так і на відпуск лікарських засобів як поштовий оператор. Ще один проєкт з Укрпоштою, додав Ляшко, - можливість замовити лікарські засоби через сайт або за телефонним дзвінком та доставка їх у найближче відділення Укрпошти або на домашню адресу замовника.

Читайте також: У МОЗ кажуть, що 89% сіл не мають стаціонарних аптек

Як повідомлялося, у січні 2024 року в Харківській області запрацював перший мобільний аптечний пункт, маршрут якого охоплює 80 населених пунктів. У лютому в Черкаській області запустили мобільний аптечний пункт, який охоплює 36 населених пунктів. Мобільні аптечні пункти відпускають як безрецептурні, так і рецептурні лікарські засоби, у тому числі за програмою "Доступні ліки" за електронним рецептом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-