У МОЗ кажуть, що 89% сіл не мають стаціонарних аптек

У МОЗ кажуть, що 89% сіл не мають стаціонарних аптек

Укрінформ
У 89% українських сіл немає стаціонарних аптечних пунктів, і цьому мають зарадити мобільні аптеки, які у перспективі діятимуть на всій території України.

Про це сказав в інтерв’ю Українському радіо перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров, коментуючи початок роботи першої мобільної аптеки на Харківщині, передає Укрінформ.

Посадовець зауважив, що мобільний аптечний пункт - це спеціально обладнаний автомобіль, який може доставляти лікарські засоби у населені пункти, в яких немає стаціонарних аптек. Така мобільна аптека може обслуговувати десятки населених пунктів.

"Перша мережа запрацювала в Харківській області. Аптечна мережа або мобільні аптеки запрацюють у Черкаській області. І звісно, ця мережа буде поширюватись по всій території нашої країни, в тому числі на прифронтових територіях, а також у зонах надзвичайних ситуацій, зонах активних бойових дій або ймовірних бойових дій", - зазначив перший заступник міністра. 

За його словами, потреба у різних регіонах дуже відрізняється. "Забезпеченість селищ, сіл стаціонарними аптечними пунктами становить від 2 до 58% залежно від області. Якщо говорити про середній показник по Україні, то приблизно в 11% невеликих населених пунктів є стаціонарні аптеки або аптечні пункти", - зазначив представник МОЗ. 

Читайте також: Торік понад 2,2 мільйона пацієнтів скористалися програмою «Доступні ліки»

Він зауважив, що мобільні аптечні пункти будуть відпускати, зокрема, лікарські засоби, які входять до переліку ліків, що реімбурсуються, тобто відшкодовуються за рахунок програми медичних гарантій від НСЗУ "Доступні ліки". Неможливо або заборонено реалізувати в мобільних аптечних пунктах наркотичні препарати, психотропні речовини та прекурсори. 

Щодо проєкту мобільних аптек на базі Укрпошти він зауважив, що вже є певні напрацювання, очікується отримання ліцензії від Держлікслужби для Укрпошти щодо можливості відпускати лікарські засоби. 

"Другий проєкт, про який ми зараз говоримо, ― доставка лікарських засобів через Укрпошту ― він дасть змогу споживачу і отримувати доступні ліки, тобто безоплатно або з невеликою доплатою, і придбати лікарські засоби за повну вартість, якщо ці препарати не входять до переліку лікарських засобів, що покриваються за рахунок реімбурсації", - уточнив Дубров.

За його словами, Укрпошта планує покрити всю Україну. 

"Укрпошта покриває на сьогодні абсолютно всі населені пункти, в тому числі у зоні активних бойових дій. Дуже сподіваємось на те, що в найближчий місяць, до 1 березня, запрацює доставка лікарських засобів за допомогою реалізації проєкту з Укрпоштою. Підготовчі етапи вже проведено, ліцензію найближчим часом Укрпошта отримає. Персонал, наскільки мені відомо, набраний ― фармацевти будуть приймати замовлення і формувати їх до відправки", - заявив Дубров.

Він додав: "Звісно, ми почнемо з основної бази у місті Києві з наступним розширенням мережі складів і скороченням термінів поставки до однієї доби до будь-якого населеного пункту".

Представник МОЗ поінформував, що з наступного тижня мобільні аптечні пункти запрацюють у Черкаській області.

Читайте також: На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека

"Глибоко переконаний, що процес активно піде далі, в інші регіони. Хочу подякувати ліцензіатам, які беруть участь у цьому проєкті і забезпечують доступність лікарських засобів для населення у невеличких селах, селищах, населених пунктах. А таких сіл в Україні 89%, які не мають стаціонарних аптек", - заявив перший заступник міністра.

Як повідомлялося, у січні на Харківщині розпочала роботу перша мобільна аптека.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-