На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека

На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека

Фото
Укрінформ
На Харківщині розпочала роботу перша мобільна аптека.

Як зазначають в МОЗ, проєкт має розв'язати питання доступності ліків в селах, передає Укрінформ.

Крім цього, в період воєнного стану мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

"Одне з питань, яке підіймалось Президентом України під час останнього засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, та над вирішенням якого ми активно працюємо в нашому міністерстві вже певний час – це доступність ліків в селах. Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України", – зазначив під час візиту на Харківщину міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

За його словами, дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів.

Маршрут мобільних аптек на Харківщині, які будуть доставляти ліки у села та селища без аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Читайте також: До програми «Доступні ліки» включили понад 230 препаратів від серцево-судинних захворювань

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, так і безрецептурні, а асортимент визначатиме ліцензіат. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним.

У мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року Кабінет Міністрів змінив ліцензійні умови провадження діяльності із роздрібної торгівлі лікарськими засобами та дозволив продавати ліки у мобільних аптечних пунктах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-