В кластерних лікарнях створять центри ментального здоровʼя - Ляшко

В кластерних лікарнях створять центри ментального здоровʼя - Ляшко

Укрінформ
В кластерних лікарнях створять центри ментального здоров’я, а для лікарів «первинки», які працюють з ментальними розладами, підготують супервізорів.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, коментуючи підсумки проекту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування», передає кореспондент Укрінформ.

«Медична система переходить на другий етап - в кожній кластерній лікарні ми створюємо центри ментального здоров’я, в яких будуть і психологи, і психотерапевти, де також можна буде отримати психологічну підтримку і психологічну допомогу. В новій Програмі медичних гарантій на 2024 рік вже передбачений пакет, за яким у кожній кластерній лікарні має бути сформована команда ментального здоров’я. Перед цим ми зробили госпітальну мережу і знаємо місце кожної лікарні в госпітальному окрузі. Ці заклади зараз контрактують, і найближчим часом, після завершення контрактування, НСЗУ оприлюднить дашборди, на яких можна буде знайти ці заклади. Центри первинної медико-санітарної допомоги, за необхідності, якщо не справляються власними силами, можуть направити людину в центри ментального здоров’я, які будуть структурними підрозділами багатопрофільних кластерних лікарень», - розповів Ляшко.

Як додав міністр, інші лікарні, за умови відповідності вимогам НСЗУ, також можуть створити у себе центр ментального здоров’я як структурний підрозділ.

В подальшому, як зазначив Ляшко, наступним етапом розбудови системи ментального здоров’я в сфері охорони здоров’я буде психологічна реабілітація.

«Це буде міжвідомчий процес, і в рамках санаторно-курортного лікування ми хочемо створити компонент, який буде допомагати відновлювати ментальне і психологічне здоров’я», - сказав Ляшко.

Окрім цього, як додав він, є профільні медичні заклади, які надають вже медичну допомогу при психічних розладах. Також, враховуючи те, що кількість людей з ПТСР (посттравматичний стресовий розлад - ред.) буде збільшуватися, наразі розробляються нові методики і технології, які будуть впроваджуватися по всій країні. Зокрема, такими розробками, за словами Ляшка, займається центр «Лісова поляна».

Читайте також: Понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на «первинці» у 2023 році

Міністр наголосив, що на 2023/2024 рік уряд збільшив державне замовлення на підготовку клінічних психологів, які можуть надати послуги у сфері ментального здоров’я.

Окрім цього, за його словами, триває робота з медичними закладами вищої освіти для того, щоб кожен випускник медичного вишу також проходив курс mhGap, який дозволяє виявляти проблеми в психоемоційному стані, консультувати людей, як справитися з цими проблемами.

«Тому ми будемо говорити про те, що всі випускники медвишів будуть мати у своїй базовій підготовці курс mhGap, який зараз інституціоналізується в наших навчальних закладах», - сказав Ляшко.

Також, як зауважив міністр, у 2024 році планується запустити школу супервізорів, які будуть працювати з сімейними лікарями, що надають послуги у сфері ментального здоровʼя.

mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) - це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами. Керівництво mhGAP та його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, та інших розладів.

Читайте також: Торік допомогу за Програмою медгарантій отримали майже 16 мільйонів пацієнтів

Як повідомляв Укрінформ, отримати психологічну допомогу на первинній ланці можна у 865 медзакладах в межах пакету НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні меддопомоги».

Фото: МОЗ / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-