Грипозний сезон: кому і як рекомендує МОЗ носити маски

Грипозний сезон: кому і як рекомендує МОЗ носити маски

Укрінформ
Рішення про запровадження протиепідемічних заходів у звʼязку з підвищенням захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 ухвалюють комісії ТЕБ та НС на рівні кожної області.

Про це йдеться у розʼясненні Міністерства охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«На рівні кожної області у разі ускладнення епідситуації комісія ТЕБ і НС (комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій) розглядає, які протиепідемічні заходи застосовувати, та приймає фінальні рішення: це буде локальний карантин в окремих класах чи школах, додаткові обмеження в місцях масового скупчення людей, зокрема рекомендація носити маски чи обмежувати кількість відвідувачів в установах та організаціях», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Читайте також: Грип і коронавірус у Києві: 10 людей померли у лікарнях

В інших випадках, за його словами, носити маску рекомендовано і потрібно людям, які мають ознаки захворювання, надто якщо вони перебувають у місцях масового скупчення людей, у транспорті чи лікарні, у бомбосховищі чи в укритті з недостатньою вентиляцією повітря. В такому разі маска обов’язкова для людини, яка занедужала.

Вдягати захисну маску рекомендовано, якщо є ознаки застуди, кашель або чхання, однак людина не може залишатися вдома; пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом; під час догляду за хворим на ГРВІ, COVID-19 та грип; здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту; лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми, та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності.

Як наголосили в МОЗ, якщо у людини є ознаки застуди, краще залишатися вдома та зв’язатися з сімейним лікарем дистанційно.

Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні в жовтні та закінчується навесні.

Читайте також: ВООЗ закликає повернутися до носіння масок через зростання захворюваності на COVID-19

Як повідомлялося, за даними Міністерства охорони здоровʼя, з жовтня в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн людей, 56% — діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-