Щоб не боятися наслідків дифтерії, треба кожні 10 років ревакцинуватися - медик

Щоб не боятися наслідків дифтерії, треба кожні 10 років ревакцинуватися - медик

Укрінформ
Ревакцинацію комбінованою вакциною проти дифтерії і правця треба робити кожні 10 років.

На цьому в ефірі Українського Радіо акцентував дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій.

Лапій наголосив, що антивакцинаторські настрої в Україні досі існують навіть "серед академічної спільноти". І активно підживлює міфи проти щеплень Росія. Через антивакцинаторство, констатує лікар, Україна щороку фіксує випадки правця і дифтерії. Щодо загрози для дітей настороженість вища, тому недугу вчасно виявляють, вводять протидифтерійну сироватку і все ж таки допомагають. Але загалом не варто гратися в такі небезпечні для життя ігри, як антивакцинаторство, зауважує Лапій.

Читайте також: МОЗ закликає батьків перевірити вакцинацію дітей від небезпечних хвороб

Він нагадав, що антивакцинаторську тематику дуже активно підтримують російські ботоферми.

"Були різні наукові дослідження в соціальних мережах, є навіть свідчення наших спецслужб. Якраз напередодні широкомасштабного вторгнення в Дніпрі була викрита досить велика "фабрика", яка поширювала такі меседжі. І той самий Пригожин, "земля йому бетоном", є творцем так званого "інституту вивчення інтернету". Його штаб-квартира розташована під Санкт-Петербургом. Для чого це потрібно? Через дуже чутливі теми можна впливати на політичні настрої. Політики дуже радо їх використовують. А тема вакцинації дуже чутлива для того, щоб збурити суспільство. І відомо, що більшість таких меседжів надходять з цього "інституту вивчення інтернету". Для чого? Щоб збурювати суспільство. Певні меседжі для мене звучить смішно. Але є люди, які сприймають їх за чисту копійку. Згадайте, хто водив "хороводи" під Верховною Радою, коли постало питання вакцинації проти COVID-19? Філія якої церкви в Україні? Філія ФСБ в Україні робила ці хороводи", - нагадав Лапій.

Як повідомлялося, під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, за даними МОЗ України, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. Тобто, тоді смертність від дифтерії сягала майже 3,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-