Ментальне здоров’я: з якими скаргами до лікарів найчастіше звертаються українці

Ментальне здоров’я: з якими скаргами до лікарів найчастіше звертаються українці

Укрінформ
Упродовж року понад 85 тисяч українців звернулися по психологічну підтримку до лікарів. Серед найпоширеніших причин - відчуття тривоги та порушення сну.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Близько 85,5 тисячі пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів «первинки» (сімейного лікаря, терапевта чи педіатра) протягом року дії пакета ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»», - йдеться у повідомленні.

За даними електронної системи охорони здоров’я, найчастіше пацієнти скаржились на: відчуття тривоги/нервування/напруженості – 31 070 епізодів, порушення сну – понад 22 тис. епізодів, психологічні симптоми – близько 12 тис. епізодів, пригнічений настрій – близько 5,5 тис. епізодів, дитяча поведінка – близько 3,8 тис. епізодів, порушення памʼяті – 3,2 тис. епізодів, гостра реакція на стрес – близько 2,7 тис. епізодів.

Також серед поширених симптомів – психологічні розлади та відчуття роздратованості, злості.

Читайте також: На Рівненщині послуги з ментального здоров’я безкоштовно надають у майже 150 медзакладах

Як наголошують в МОЗ, наразі допомогу у сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють в закладах, що підписали контракт із НСЗУ на пакет Програми медичних гарантій (ПМГ) «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Зараз таких медзакладів близько 870, психологічні послуги в них надають майже 8,5 тис лікарів первинної ланки меддопомоги.

Як нагадали в МОЗ, ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP, що масштабується у рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки надавати першу психологічну допомогу, розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Читайте також: Щоб вихідних не хотілося раніше: в Україні створили нацпрограму проти «вигорання» на роботі

Знайти законтрактований медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті Національної служби здоровʼя України (НСЗУ). Дізнатися про найближчий медзаклад, в якому можна отримати психологічну допомогу, можна також в оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Як повідомляв Укрінформ, у березні за ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні стартувала комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Мета кампанії — навчити українців піклуватися про своє ментальне здоров’я та показати інструменти, які допоможуть подолати тривогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-