Уряд виділив на систему трансплантації додаткові ₴212 мільйонів

Уряд виділив на систему трансплантації додаткові ₴212 мільйонів

Укрінформ
Уряд виділив на функціонування системи трансплантації додаткові 212 мільйонів гривень.

Про це повідомляється на сайті МОЗ, передає Укрінформ.

"Враховуючи те, що попри війну галузь продовжує активний розвиток, її фінансова стабільність — один із пріоритетів держави. Оскільки результати пілотного проєкту МОЗ із трансплантації перевершили очікування та планові показники, які брались до уваги під час формування бюджету на 2023 рік, уряд ухвалив рішення про додаткову підтримку системи", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для того, аби оплатити всі трансплантації, проведені цьогоріч, та врятувати якомога більшу кількість реципієнтів, які потребують пересадки, надлишок грошей з програми «Лікування громадян за кордоном», перерозподілено на функціонування системи трансплантації.

У МОЗ звертають увагу, що таке рішення не матиме негативного впливу на пацієнтів, які потребують медичної допомоги за межами України. Програма продовжить працювати в сталому режимі зі збереженням темпів та ефективності. Адже на функціонування трансплантаційної сфери перерозподілять виключно ті кошти, які вдалося зекономити.

Як зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, трансплантація — галузь, якою може пишатися Україна, адже навіть в умовах повномасштабної війни її розвиток лиш набирає обертів. "Всі операції є безоплатними для пацієнтів, вони фінансуються державою: від півтора мільйона гривень за пересадку нирки до 2 мільйонів – за пересадку серця. Дякую уряду за сьогоднішнє рішення: галузь отримує додаткові 212 мільйонів гривень для розвитку. Отже, ще більше українців отримають шанс на повноцінне життя», - сказав міністр.

Водночас завдяки додатковій фінансовій допомозі від держави, галузь трансплантації анатомічних матеріалів зможе зберегти темпи росту та наблизиться до покриття потреби в наданні відповідних послуг.

Наразі, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, на життєдайну операцію очікують 2 794 реципієнти. За 12 місяців 2023 року проведено 507 трансплантацій. Для порівняння, у 2022 здійснено 384 пересадки анатомічних матеріалів.

Читайте також: У Хмельницькому чоловікові провели трансплантацію серця

Як повідомлялося, усі операції з трансплантації — безоплатні для пацієнтів та фінансуються МОЗ в рамках пілотного проєкту. Втім із січня 2024 пересадка органів оплачуватиметься Національною службою здоров’я в рамках Програми медичних гарантій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-