За рік майже 85,5 тисячі українців звернулися до сімейних лікарів за психологічною підтримкою

За рік майже 85,5 тисячі українців звернулися до сімейних лікарів за психологічною підтримкою

Укрінформ
За рік майже 85,5 тис. українців звернулися до сімейних лікарів за психологічною підтримкою.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Наприкінці минулого року Національна служба здоровʼя запровадила новий пакет Програми медгарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це було викликано потребами, спричиненими війною: все більше українців відчувають симптоми, що свідчать про певні розлади ментального здоровʼя. Майже 85,5 тис. пацієнтів отримали послуги на первинному рівні меддопомоги за згаданим вище пакетом: 64 045 – у сімейного лікаря, 12 494 – у терапевта, 9 253 – у педіатра, 8 194 – в іншого фахівця).", - йдеться у повідомленні.

Зараз, за даними МОЗ, понад 800 медзакладів надають послуги за відповідним договором з НСЗУ. За отримані послуги НСЗУ сплатила медзакладам 12 797 556 гривень.

В МОЗ наголошують, що людей, які потребують допомоги, набагато більше. Згідно з дослідженням Gradus Research, попри потребу в психологічній підтримці, лише 6% людей дійсно звертається до фахівців. Основною причиною такої мізерної кількості звернень 40% опитаних називають страх не отримати чи втратити роботу, а понад третина людей каже, що це вплинуло б на репутацію на роботі.

Читайте також: Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ - як це зробити

Тобто, як зазначають в МОЗ, стигма залишається основною завадою в турботі про своє ментальне здоровʼя.

У міністерстві нагадали, що послуги з охорони психічного здоровʼя можна отримати в сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP та можуть надавати першу психологічну допомогу. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Щоб знайти потрібного лікаря, скористайтесь онлайн-мапою або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Як користуватись мапою, ми писали раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-