Щороку в Україні зростає кількість пацієнтів, які отримали паліативну медичну допомогу

Щороку в Україні зростає кількість пацієнтів, які отримали паліативну медичну допомогу

Укрінформ
В Україні щороку зростає кількість пацієнтів, яким надали паліативні послуги за пакетами “Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям” та “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям”.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак під час IV Національного конгресу з паліативної та госпісної допомоги.

Вона зазначила, що в Україні паліативна допомога як окремий вид медичної допомоги закріплена законодавчо з 2011 року.

“До того, як Національна служба здоров'я не виділила цей вид медичної допомоги в окремий пакет у Програмі медичних гарантій, таку допомогу надавали лише кілька десятків закладів на всю країну. З початку року стаціонарну паліативну допомогу отримав 59 151 пацієнт, мобільну паліативну допомогу - 70 328. Водночас частка дітей, серед цієї категорії пацієнтів, знижується, починаючи з 2022 року”, - сказала Гусак.

Вона також поінформувала, що за одного пацієнта, якому надається стаціонарна паліативна медична допомога НСЗУ, платить медзакладу 19 041 грн, а за мобільну паліативну допомогу - 19 101 грн.

“Загалом з початку року НСЗУ виплатила лікарням за пакетом «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям» 1,29 млрд грн, а за пакетом “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям” - 1,5 млрд грн. Також до програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ”, - зазначила Гусак.

Читайте також: У МОЗ погодили вимоги до 12 пакетів програми медгаратній на 2024 рік

Вона підкреслила, що доступність паліативної допомоги в регіонах значною мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах.

“Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми і таким чином поліпшувати доступ до надання паліативної допомоги”, - заявила Гусак.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році на Програму медичних гарантій передбачено 158,8 млрд гривень. У 2023 році ця сума склала понад 142 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-