Будь-який медзаклад може скористатися досвідом проєкту із посилення стійкості персоналу - Зеленська

Будь-який медзаклад може скористатися досвідом проєкту із посилення стійкості персоналу - Зеленська

Укрінформ
Дев'ять лікарень України взяли участь у пілотному проєкті із посилення стійкості медиків, тепер цим досвідом може скористатися і будь-який інший медичний заклад держави.

Про це написала у Телеграмі перша леді України Олена Зеленська, передає Укрінформ.

"Пілотний проєкт із посилення стійкості медиків, який нещодавно реалізували в Запорізькій, Харківській, Миколаївській областях, виявився вкрай потрібним, кажуть його учасники... Тож важливо, що скористатися досвідом пілотного проєкту може тепер будь-який медичний заклад нашої країни", - зазначила Зеленська.

Вона зауважила, що лікарі, які працюють у прифронтових регіонах, першими бачать на викликах поранених і загиблих після обстрілів, і ті, хто працює в операційних і приймальних відділеннях, нерідко мають емоційне вигорання, а це заважає фахово надавати медичну допомогу.

Тому власне і було ініційовано й запроваджено пілотний проєкт із посилення стійкості медиків.

Читайте також: В Україні працюють уже 11 Центрів допомоги врятованим - Зеленська

За словами першої леді, у ньому взяли участь дев’ять лікарень, відбулося понад три тисячі індивідуальних психологічних консультацій, із яких майже третину пройшли медики, а решту – пацієнти, а також було проведено низку тренінгів і групових активностей, завдяки яким психологи, що працюють у цих лікарнях, опанували навички екстремальної психології та навчилися надавати дієву підтримку колегам-лікарям.

Однак, як зазначила Зеленська, вигорання медичного персоналу як наслідок накопиченого стресу є не лише у прифронтових областях, адже «прилітає» всюди і скрізь побільшало пацієнтів, травмованих війною.

Тому практична дорожня карта, що базується на пілотному проєкті, вже доступна для вивчення та застосування на сайті Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів, і нею може скористатися будь-який медичний заклад України.

Як повідомляв Укрінформ, пілотний проєкт з посилення психологічних служб лікарень та стійкості медичних працівників реалізовано в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?" Координаційним центром КМУ та ГО «Безбарʼєрність» у співпраці з Міністерством охорони здоровʼя України.

Реалізація проєкту почалася у вересні з трьох прифронтових областей – Запорізької, Харківської та Миколаївської. За цей час 15 психологів 9 лікарень обласного рівня опанували сучасні навички екстремальної психології та підвищення стійкості, особистої та колективної.

У межах проєкту, крім навчання, проведено дослідження потреб та спроможностей медзакладів у сфері ментального здоровʼя та психосоціальної підтримки.

Фото: Телеграм Олена Зеленська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-