В Україні кожен четвертий ВІЛ-позитивний не знає про свій статус - ЦГЗ

В Україні кожен четвертий ВІЛ-позитивний не знає про свій статус - ЦГЗ

Укрінформ
В Україні кожен четвертий ВІЛ-позитивний не знає про свій статус, близько мільйона українців не знають, що мають гепатит С.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я, передає Укрінформ.

"Раннє виявлення ВІЛ-інфекції є критично важливим для здоров'я та життя кожного пацієнта, а також для боротьби з епідемією загалом", - наголошують у ЦГЗ.

Швидкий тест на ВІЛ-інфекцію варто зробити тим, хто ніколи раніше не обстежувався на ВІЛ; вживав або вживає наркотики ін’єкційним шляхом; мав незахищені статеві контакти з партнером або кількома партнерами з невідомим або позитивним ВІЛ-статусом; планує вагітність, однак не знає, який ВІЛ-статус у вас та вашого партнера; особам, які мають захворювання, що рецидивують або тривалий час не піддаються лікуванню.

У ЦГЗ нагадали, що тестування на ВІЛ в Україні є добровільним, безкоштовним та конфіденційним.

Читайте також: В Україні у вересні зафіксували понад тисячу нових випадків зараження на ВІЛ-інфекцію

У разі виявлення ВІЛ-інфекції потрібно якнайшвидше розпочати антиретровірусну терапію (АРТ), що забезпечить якісне життя та збереження здоров’я пацієнту. Люди з ВІЛ можуть вести нормальне життя, працювати, подорожувати, мати здорові стосунки і дітей. Головне – своєчасно приймати ліки, які наразі є доступними та безоплатними, наголосили у ЦГЗ.

З 20 по 26 листопада одночасно на п'яти континентах у понад 40 країнах світу проходить Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити. Мета заходу - привернути увагу громадськості до важливості вчасного виявлення цих небезпечних захворювань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-