Канабідіол не має знеболювальної дії

Канабідіол не має знеболювальної дії

Дослідження
Укрінформ
Природний екстракт коноплі канабідіол (КБД) не має достатньої доказової ефективності як знеболювальний засіб, наприклад, при болях у суглобах.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати клінічного дослідження, проведеного Медичним університетом Відня (MedUni Wien).

"Канабідіол (КБД) продається деякими постачальниками як знеболювальний засіб, наприклад, при остеоартриті колінного суглоба. Експерименти на тваринах показали, що речовина, яку видобувають з коноплі, має протизапальну та знеболювальну дію при зношуванні суглобів. Але дослідники з MedUni Wien вперше змогли довести на людях, що не існує достатньо доказової ефективності КБД як знеболювального засобу, навіть у високих дозах", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Продавали канабіс по всій Україні: групі наркоторговців оголосили підозру

Результати клінічного дослідження за участю пацієнтів відділення анестезії, загальної інтенсивної терапії та лікування болю Віденського медичного університету та Віденської загальної лікарні (AKH Wien) були нещодавно опубліковані в престижному науковому журналі "The Lancet Regional Health - Europe".

У дослідженні взяли участь 86 чоловіків і жінок середнім віком близько 63 років, які страждали від сильного болю через дегенерацію колінного суглоба (остеоартроз колінного суглоба). У той час як одна половина пацієнтів отримувала перорально високі дози канабідіолу (КБД), іншій групі давали плацебо, яке не можна було розпізнати як таке, тобто препарат без активного інгредієнта. Як показав суворо контрольований восьмитижневий період дослідження, КБД не мав сильнішого знеболювального ефекту, ніж плацебо.

"Це означає, що КБД не є альтернативою для лікування болю при остеоартрозі колінного суглоба, тому пошук більш ефективних варіантів повинен продовжуватися", - зазначила провідний автор дослідження Сибілла Прамхас.

Читайте також: До ліків на основі канабісу застосовуватимуть суворий контроль - Ляшко

Зазначається, що наразі біль у коліні, пов'язаний з остеоартрозом колінного суглоба, лікують анальгетиками, такими як диклофенак, ібупрофен та/або трамадол. Побічні ефекти, а також протипоказання, пов'язані з переважно старшим віком пацієнтів, виявляються основними проблемами. Знеболювальний ефект КБД, виявлений у дослідженнях на тваринах, міг би відкрити нові можливості, але клінічні дослідження з достатньо високими дозами КБД поки що не відбувалися.

"Завдяки порівняно високій пероральній дозі та тривалому періоду спостереження, наше дослідження вперше надає правдиву інформацію про відсутність знеболювального потенціалу КБД при поширеному хронічному болю", - сказала Прамхас.

Як відомо, канабідіол - це природна речовина, яку видобувають з конопель і яка не має явного одурманюючого ефекту. Він вільно продається в Євросоюзі, але має побічні ефекти - може пошкоджувати печінку.

У медицині активний інгредієнт наразі лише достатньо досліджений та дозволений фармацевтичним законодавством для медикаментозної терапії певних типів дитячої епілепсії (синдром Драве, синдром Леннокса-Гасто). Майбутні дослідження повинні будуть показати, чи можна підтвердити інші медичні застосування.

Фото: meduniwien.ac.at

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-