Протизаплідні таблетки можуть призводити до тривожних розладів

Протизаплідні таблетки можуть призводити до тривожних розладів

Дослідження
Укрінформ
Протизаплідні таблетки можуть впливати на регуляцію тривожності в мозку, але щоб підтвердити це потрібні подальші дослідження.

Як передає Укрінформ з посиланням на Der Standard, про це свідчить опубліковане в журналі "Frontiers in Endocrinology" дослідження науковців з канадського Університету Квебеку.

"Канадська дослідницька група дослідила вплив прийому оральних контрацептивів на мозок жінок. В ході дослідження було проаналізовано і порівняно чотири групи: Жінки, які зараз приймають таблетки, жінки, які раніше приймали таблетки, але потім припинили, жінки, які ніколи не приймали гормональну контрацепцію, і, як четверта група – чоловіки", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Як підтримати психічне здоров’я у старшому віці - поради МОЗ

Порівняння цих груп дозволило дослідникам визначити, чи пов'язане вживання контрацептивів із гострими або довготривалими змінами в таких органах, як мозок. Вони також дослідили гендерні відмінності, оскільки вже відомо, що жінки страждають від тривожних і стресових розладів частіше, ніж чоловіки. Результати показали, що так звана вентромедіальна префронтальна кора головного мозку у жінок, які приймали таблетки, була тоншою, ніж у чоловіків.

"Вважається, що ця частина мозку відповідає за регуляцію емоцій. Наш висновок може вказувати на механізм, за допомогою якого протизаплідні таблетки погіршують регуляцію емоцій у жінок і можуть бути фактором ризику дефіциту регуляції емоцій", - заявила автор дослідження, дослідниця з Університету Квебеку в Монреалі Александра Бруйяр.

Зазначається, що на основі цього дослідження можна припустити, що цей ефект є оборотним після припинення прийому таблеток, але подальші дослідження ефектів і оборотності є нагальною потребою. Адже від цих побічних ефектів страждає велика кількість переважно молодих жінок - понад 150 млн жінок у всьому світі використовують оральні контрацептиви, йдеться у публікації.

Читайте також: Ментальне здоровʼя: як пережити сезон блекаутів

За словами Бруйяр, дівчатам і жінкам часто повідомляють про різні фізичні побічні ефекти, наприклад, про те, що гормони перешкоджають овуляції, однак про вплив статевих гормонів на розвиток мозку говорять надто рідко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше клінічне дослідження, проведене Медичним університетом Відня (MedUni Wien) та Віденської загальної лікарні (AKH Wien), продемонструвало, що природний екстракт коноплі канабідіол (КБД) не має достатньої доказової ефективності як знеболювальний засіб, наприклад, при болях у суглобах.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-