На рахунках медичних закладів накопичилися невикористані ₴26 мільярдів - Мінфін

На рахунках медичних закладів накопичилися невикористані ₴26 мільярдів - Мінфін

Укрінформ
На рахунках медичних закладів України, зокрема, й тих, що розташовані на окупованих росіянами територіях, накопичилося невикористаних 26 мільярдів гривень.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України, передає Укрінформ.

У відомстві поінформували, що з початку запровадження воєнного стану в Україні обсяг залишків коштів на рахунках надавачів медичних послуг зріс у 1,6 раза. Станом на 30 червня 2023 обсяг залишків на рахунках надавачів медичних послуг становив 26 млрд грн, що на 10 млрд грн більше, ніж на 1 січня 2022 року.

За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, уряд за підтримки міжнародних партнерів здійснює всі можливі заходи для своєчасної фінансування лікарень, які надають медичні послуги за Програмою медичних гарантій.

“Таке істотне накопичення залишків коштів свідчить про необхідність зміни підходів у здійсненні оплат за програмою медичних гарантій. Зокрема для надавачів на тимчасово окупованих територіях, для ефективного використання накопичених коштів, а також посилення контролю за якістю та безоплатністю послуг для пацієнтів. Мінфін вкотре наголошує на необхідності раціонального та максимально ефективного використання всіх ресурсів, що особливо актуально в умовах воєнного стану, коли державні ресурси вкрай обмежені», ‒ наголосив Єрмоличев.

У Мінфіні уточнили, що на рахунках закладів первинної медичної допомоги є 3,4 млрд грн, закладів екстреної медичної допомоги – 3,2 млрд грн, закладів спеціалізованої медичної допомоги – 19,4 млрд грн.

Читайте також: Лікарні шістьох областей отримали компʼютерні томографи, закуплені МОЗ спільно зі Світовим банком

Станом на 30 червня 2023 року найбільші залишки у надавачів екстреної медичної допомоги, зокрема, в Донецькій області – 646,3 млн грн, Харківській області – 448,2 млн грн, Кіровоградської області – 369,6 млн грн, Запорізькій – 219 млн грн та Луганській – 193 млн гривень. Найбільший приріст невикористаних коштів простежується серед закладів, розташованих на тимчасово окупованих територіях. Так, обсяг залишків таких 148 надавачів зріс у 3,6 раза та становить 1,9 млрд гривень, зазначили у Мінфіні.

Істотне збільшення залишків спостерігається також у закладах охорони здоров’я онкологічного профілю. Так, у 28 надавачів з початку 2022 року залишки збільшились майже вдвічі та їх обсяг становить 2,3 млрд гривень. Водночас 9 закладів мають залишки в розмірі від 118 млн грн до понад 270 млн гривень. Це може свідчити про часткову оплату пацієнтами послуг, за які надавачам медичних послуг у повному обсязі вже сплатила держава, повідомили у Мінфіні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-