В Україні «помолодшали» інфаркти й інсульти - МОЗ

В Україні «помолодшали» інфаркти й інсульти - МОЗ

Укрінформ
В Україні “молодшають” інфаркти та інсульти. Однією з причин є низьке охоплення українців програмами раннього виявлення серцево-судинних хвороб.

Як передає кореспондентка Укрінформу, про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, під час виступу на Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів у Києві.

“На нещодавній нараді з поширеності серцево-судинних хвороб фахівці наголошували: інсульти та інфаркти в Україні “молодшають”. Нам слід визначити три найважливіші пріоритети у наданні медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними хворобами - доступність, якість та безоплатність”, - наголосив Ляшко.

Він підкреслив, що два роки пандемії COVID-19 та вже 600 днів російсько-української війни вкрай негативно позначилися на показниках раннього виявлення та скринінгах тяжких хвороб.

Читайте також: У медичних вишах викладатимуть оновлений курс з базових реанімаційних заходів

“Профілактика відійшла на другий план. Прогнозуємо, що це призведе до того, що складні хвороби виявлятимуться на задавнених стадіях, коли вже є потреба довготривалого та дороговартісного лікування”, - зауважив Ляшко.

19-20 жовтня 2023 року у Києві проходить XXVIII Всеукраїнський з'їзд серцево-судинних хірургів. Це щорічний науково-практичний захід, що об`єднує професійну спільноту кардіохірургів України та закордонних колег. Цьогоріч захід присвячено 40-річчю заснування Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України.

Читайте також: Трансплантації органів щороку потребують 5000 українців - кардіохірург

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, понад 400 тисяч українців помирають щороку від захворювань серцево-судинної системи.

За інформацією Національної служби здоров’я України, в умовах війни, постійного стресу й напруження ризики розвитку серцево-судинних захворювань вищі, ніж будь-коли. Програма медичних гарантій, яку адмініструє Національна служба здоров’я України, повністю покриває вартість профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Зокрема, всі необхідні лабораторні та інструментальні обстеження, препарати за програмою «Доступні ліки», які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-